Petr Hartman: Náměstek na ministerstvu, kam se podíváš

2. červenec 2015

Pokud by na ministerstvu školství chtěli sestavit fotbalovou jedenáctku, stačili by pomalu na její vytvoření pouze náměstci.

Na doplnění do kompletního počtu by jim scházeli jen dva hráči. Z dosud známých údajů o množství náměstků je zřejmé, že právě resort školství se může pyšnit jejich největším počtem.

Jeho vedení není však drtivé. Blíží se k němu ministerstvo zahraničí a také zemědělství.

Ty zatím vykazují o jednoho náměstka méně. Nový služební zákon maximální počty nezavedl, takže změnu v pomyslném žebříčku nelze do budoucna vyloučit.

Čtěte také

Pochopitelně se to netýká tzv. politických náměstků, kteří mohou být nanejvýš dva. Zároveň nemusí existovat ani jeden. Záleží to pouze na daném ministrovi. Ten může být těchto starostí už příští týden zbaven.

To v případě, že by Ústavní soud vyhověl stížnosti prezidenta republiky a zrušil pasáž, která vznik tzv. politických náměstků umožňuje. Nezdá se to však příliš pravděpodobné a velký počet tzv. odborných náměstků to nijak neovlivňuje.

Ministryně školství Kateřina Valachová (uprostřed). Vlevo je legislativní náměstkyně Dana Prudíková, vpravo náměstek pro vzdělávání Jaroslav Fidrmuc

Ministři se mohou hájit tím, že tito náměstci mají na starost řízení konkrétní sekce, což umožnilo zrušit jejich dosavadní ředitele. Ve všech případech tomu tak úplně není.

Někdy mohlo jít spíše o snahu dosadit do významné pozice člověka spjatého s politickou stranou, která má včele resortu svého zástupce, nebo vyjít vstříc požadavku koaličních partnerů.

Čtěte také

Nový služební zákon za určitých okolností zajišťuje, že s výměnou vlády nemůže být tzv. odborný náměstek jednoduše odvolán. Pochopitelně musí v dohledné době uspět ve výběrovém řízení. To je velmi pravděpodobné.

Potom by ze svého postu mohli být tito náměstci odvoláni pouze při splnění striktně daných podmínek. K nim patří například dvakrát za sebou opakující se negativní hodnocení jejich práce. Nedopustí-li se trestného činu a nepřesáhne jejich věk sedmdesátku, nemusí se bát, že by ve funkci skončili.

Právě to mohlo být motivací k neobvyklému nárůstu počtu tzv. odborných náměstků. V současné době se přiblížil stovce, což je úctyhodný výkon. Snad to nebude jediný hmatatelný výsledek nově fungujícího zákona o státní službě.

autor: Petr Hartman
Spustit audio