Petr Hartman: Nečas vypovídal před soudem

15. duben 2015

Podle bývalého premiéra Petra Nečase nesledovala jeho tehdejší manželku Radku tajná služba. Měl-li by pravdu, potom by nemohlo dojít k zneužití Vojenského zpravodajství a ke spáchání trestného činu.

Pokud by byl Nečas oblečen v soudcovském taláru a jeho verdikt by byl pravomocný, mohli by si obžalovaní v této kauze oddechnout.

Soudní síň by opustili bez trestu jako nevinní lidé. Bývalý premiér však před soudem vystupoval jako svědek, který je v celém případu osobně zainteresován.

Soudu tím nabízí svoji pravdu, která může pomoci jeho současné manželce Janě Nečasové, dříve Nagyové. Ta měla tajnou službu úkolovat a měla ji tím nezákonně zneužívat.

Toto tvrzení se opírá o trestní příkaz, který už vydala soudkyně. Zjednodušeně se jednalo o návrh na potrestání, se kterým musela souhlasit Jana Nečasová i statní zástupce. Proti verdiktu soudkyně byl podán odpor.

Čtěte také

Proto probíhá klasické soudní líčení, ve kterém jsou vyslýcháni svědci a které nemusí brát žádný ohled na zmiňovaný rozsudek vydaný trestním příkazem.

Jana Nečasová má tak stále naději, že ze soudní síně vyjde osvobozena. Byť se Petr Nečas snaží svojí výpovědí k tomu přispět, nemělo by jít o klíčový důkaz v této kauze. Ty by měly tvořit odposlechy, znalecké posudky a výpovědi dalších svědků.

Co skutečně řekli před soudem a jak na jejich slova reagovali účastníci soudního líčení, o tom se nelze na vlastní oči přesvědčit. Veřejnost byla vykázána ze soudní síně s odůvodněním, že by mohly zaznít utajované skutečnosti.

Výslechem expremiéra Petra Nečase pokračuje hlavní líčení v kauze bývalé ředitelky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové

Tento postup nahrává nejrůznějším spekulacím a může zkreslovat dosavadní vývoj celé kauzy. Je pochopitelné, že jinak její průběh líčí lidé patřící na stranu obžaloby a jinak osoby z řad obhajoby.

Jaká verze odpovídá více realitě, to se ukáže až v momentu, kdy bude vynesen rozsudek. Ten by měla ovlivnit slova ministrů obrany, kteří v době, kdy ke sledování Radky Nečasové mělo docházet, byli ve funkci. Bez jejich souhlasu se takováto akce nemohla legálně uskutečnit. Z jejich slov vyplývá, že žádný podobný pokyn nevydali.

Není proto divu, že se Petr Nečas snaží soud přesvědčit o tom, že ke sledování jeho tehdejší manželky Radky vůbec nedošlo. Bylo-li by tomu jinak, potom by muselo jít o jednání v rozporu s předpisy a zákony.

Nic zásadního by na tom nezměnilo ani to, kdyby soud přesvědčil o tom, že podnět ke sledování nevzešel od jeho současné manželky Jany, ale přímo od něj. Tajné služby totiž může úkolovat pouze vláda jako celek, nebo s jejím vědomím prezident republiky.

autor: Petr Hartman
Spustit audio