Petr Hartman: Nezáživný Sobotka se snaží čelit Babišově marketingové mašinerii

17. leden 2017

Ministr vnitra Milan Chovanec a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Tato dvě jména zazněla z úst premiéra Bohuslava Sobotky v rozhovoru pro Český rozhlas. Byť se mu nechtělo konkrétně odpovědět na otázku, kdo je nejlepším ministrem v současné vládě, zmínil právě tyto dva politiky.

Žebříček úspěšnosti členů kabinetu nelze sestavovat na základě tzv. tvrdých dat. Objektivně kvalitu jejich práce nelze měřit ani podle popularity jednotlivých ministrů v průzkumech veřejného mínění. Konec některého z nich ve vedení resortu nemusí automaticky vypovídat o tom, že pracoval hůř než kolegové. Pro fungování vlády není úplně podstatné, jak měřit úspěšnost jednotlivých členů.

Důležité je, jak je kabinet vnímán veřejností. Nakolik jeho fungování ovlivňují nejrůznější skandály a zda se mu daří udržet sociální smír v zemi. Pohled na preference hnutí ANO, sociální demokracie i lidovců dokazují, že se Sobotkově vládě daří u nemalé části občanů vytvářet obraz kompetentního a soudržného týmu, který zvládá řešit problémy této země.

Zároveň je zřejmé, že za to veřejnost více oceňuje hnutí vedené Andrejem Babišem než sociální demokracii. Je to důkaz toho, že se umí lépe prezentovat. Zhruba tři čtvrtě roku před sněmovními volbami musí proto premiér Bohuslav Sobotka vyřešit obtížný úkol. Udržet koaliční vládu pohromadě, schopnou normálně fungovat a zároveň se snažit spojit úspěchy kabinetu se sociální demokracií.

Kdo nahradí Sobotku ve vedení sociální demokracie?

Není proto divu, že v souvislosti s dobrou prací ministrů zmínil v rozhovoru pro Český rozhlas pouze dva sociální demokraty. Jeho výrok zapadá do strategie strany týkající se prezentace členů vlády. Mají se začít více projevovat jako členové ČSSD než jako ministři. Boj o vítězství v blížících se sněmovních volbách se totiž netýká střetu vládních stran s opozicí, ale dvou nejsilnějších koaličních partnerů.

Premier Bohuslav Sobotka

Zatím to vypadá na to, že i kdyby se ministři za ČSSD prezentovali v médiích a tím i na veřejnosti sebelépe, na poražení Andreje Babiše to stačit nemusí. Tím spíš, že v tomto souboji nemohou počítat s výraznou pomocí předsedy strany Bohuslava Sobotky. Názorně to ukázal jeho nejnovější rozhovor pro Český rozhlas. Nezaznělo v něm totiž nic originálního, co by upoutalo pozornost posluchačů.

Nejde o snahu šokovat veřejnost výroky typu o po Česku se potulujícím teroristovi. Získat si pozornost neotřelými nápady a reálnými návrhy na řešení problémů této země je sice těžší, přesto by se o to měl premiér pokoušet. Většinou se mu to nedaří.

Proto se o Bohuslavovi Sobotkovi v médiích v poslední době neinformovalo ani tak v souvislosti s jeho výroky, jako spíše se spekulacemi o tom, kdo ho nahradí ve vedení sociální demokracie po očekávané porážce ve sněmovních volbách.

autor: Petr Hartman
Spustit audio