Petr Hartman: Nový ministr spravedlnosti bude jmenován 12. března

6. březen 2015

„Vy půjdete až tak za dva roky. Ale to už já nebudu, to přijde jinej, mladší. Sekáč. Ne jako já. Ten se nezakecá.“ Tolik citace výroku Smrťáka ze hry divadla Járy Cimrmana s názvem Posel z Liptákova.

V tomto duchu by se dala vnímat výměna na ministerstvu spravedlnosti. Mladší sekáč Robert Pelikán by měl nahradit odstupující ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou.

Nebude to trvat léta, ale několik dnů. Resort spravedlnosti zůstane formálně bez svého šéfa pouze do 12. března. Z Hradu totiž přišla informace, že příští čtvrtek by měl být jmenován nový ministr.

Robert Pelikán by měl zrychlit předkládání nových zákonů, lépe komunikovat s parlamentem a být razantnější. Alespoň takovou představu o Pelikánově misi má Andrej Babiš.

Od momentu, kdy na ministerstvu vystřídal na postu prvního náměstka Hanu Marvanovou, se spekulovalo o tom, že by výhledově mohl nahradit Helenu Válkovou.

Čtěte také

Výrazně mladší Pelikán působí na veřejnost jako manažer moderního střihu, který si bude lépe rozumět s předsedou hnutí Andrejem Babišem. Resort spravedlnosti však nelze řídit jednoduše jako firmu.

Protínají se v něm nejrůznější skupinové zájmy a rovněž politici mu věnují mimořádnou pozornost. Ostatně se názorně mohli přesvědčit o tom, že se jich může bezprostředně dotýkat.

Zasvěceně by o tom mohl vyprávět bývalý premiér Petr Nečas. Právě jeho kabinet umožnil změny ve vedení státního zastupitelství, což se promítlo do jeho práce. Výsledkem byl skandál označovaný jako kauza Jany Nagyové, pád Nečasovy vlády a trestní stíhání bývalého premiéra.

Helena Válková a Robert Pelikán

Také tento rozruch dodal mimořádný význam novému zákonu o státním zastupitelství. Zjednodušeně řečeno v tuto chvíli se vede spor o to, jaký vliv na státní zástupce si politici v budoucnosti zachovají. Právě Robert Pelikán v pozici prvního náměstka měl zmiňovaný návrh zákona na starost.

Prosazoval takovou verzi, která by vazbu politiků na jmenování vedení státních zástupců ponechala silnou. Helena Válková sice nebyla zásadně proti, ale byla ochotna naslouchat odlišným názorům a zvažovat je. Zkrátka nebyla v této věci příliš razantní.

Posunutím Roberta Pelikána na její místo, by se prosazení tohoto sporného zákona mohlo zrychlit. Byť pouze v rámci ministerstva. Zákony totiž přijímá parlament a v něm bude muset teprve norma získat většinovou podporu. V tom už nebude důležité, zda ve vedení resortu spravedlnosti bude mladý sekáč, který se nezakecá.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.