Petr Hartman: Opakovaná lež není pravda

2. červen 2015

Opakovaná lež se nikdy nemůže stát pravdou. Problém je v tom, že za ni může být vydávána a lidmi jako pravda přijímána. Čelit tomu lze obtížně. Šance na úspěšnou obranu stoupá v momentu, kdy lež vydávaná za pravdu nemůže být mnohokrát opakována.

V tomto duchu lze vnímat aktivitu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Ten poměrně rychle zareagoval na ruský dokument vysílaný ve státní televizi, který velmi svérázným způsobem líčil invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968.

Tato událost byla ve zmiňovaném pořadu vykreslena jako pomoc proti převratu, který v zemi připravovali ve spolupráci s NATO bývalí esesáci a fašisté.

Takovýto pokřivený pohled na historii neodpovídá realitě a ministr zahraničí v souvislosti s ním vyjádřil diplomatickou mluvou znepokojení. Převedeno do běžné řeči, ostře proti němu protestoval. Snad tím alespoň ztížil opakování lži.

Čtěte také

Není to důležité pouze v souvislosti s československou historií, ale se žhavou ukrajinskou současností. I přes výrazné ruské angažmá v tomto konfliktu, je ukrajinská krize podobně jako invaze do Československa v ruské propagandě přisuzována NATO v čele se Spojenými státy americkými.

Tomuto postoji odpovídá i nejnovější seznam osob, které mají zakázaný vstup na území Ruska. Jsou na něm lidé, kteří podle Moskvy měli jednat ve prospěch Ukrajiny. Týká se to namátkou Karla Schwarzenberga, nebo Štefana Fülleho.

Rusko prý zakázalo vstup na své území 4 Čechům Karlu Schwarzenbergovi, Jaromíru Štětinovi, Marku Ženíškovi a Štefanovi Fülemu.

Pokud vůbec nějakým způsobem mohli dění v této zemi ovlivnit, potom tak nečinili v rozporu s postoji ukrajinského vedení. Jinak by se už dávno ocitli na jiném seznamu. Konkrétně na tom, který by jim zapovídal vstup na Ukrajinu.

Pohled ruské politické reprezentace na ukrajinský konflikt tak nápadně připomíná vyznění pofiderního dokumentu o invazi do Československa.

Tento film proto nelze vnímat jako neotřelý autorský pohled, který je na hony vzdálen ruské politice a který nezapadá do propagandy zaměřené na ruské angažmá na Ukrajině. Kdyby tomu bylo jinak, neměl by velkou šanci objevit se v programu ruské státní televize.

Bylo by naivní počítat s tím, že protest českého ministra zahraničí na podobě ruské propagandy něco zásadního změní. Přesto je důležité, že zazněl.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.