Petr Hartman: Politická mlha kolem regulace hazardu

13. říjen 2015

Zhruba 130 miliard korun ročně utratí lidé v České republice v souvislosti s hazardem. Zmiňovaná suma názorně dokazuje, že se jedná o lukrativní byznys. Ten s sebou mimo jiné přináší i závislost a s tím spojené negativní jevy.

Není proto divu, že se stát snaží hazard určitým způsobem regulovat. Rovněž není překvapením, že se mu to zatím úplně nedaří.

Při své snaze se totiž musí vyrovnávat s nejrůznějšími často protichůdnými zájmy. Ty se nejlépe daří prosazovat v nestabilním prostředí. K jeho vzniku výrazně přispívá podávání nejrůznějších návrhů a vyvolávání půtek.

V tomto duchu můžeme v posledních dnech sledovat souboj o zdanění hazardu a jeho regulaci, který svádějí politici napříč spektrem. V těchto soubojích paradoxně neplatí hranice oddělující vládu od opozice.

K neshodám totiž dochází i uvnitř vládní koalice. Vzhledem k desítkám miliard, které hazardním průmyslem ročně protékají, lze jen velmi obtížně posoudit skutečné motivy chování jednotlivých aktérů.

Čtěte také

Názorným příkladem mohly být obstrukce, kterými si Miroslav Kalousek ve sněmovně vynutil přerušení projednávání novely, která řešila pouze výši zdanění hazardu, platby za automaty a rozdělení takto vybraných peněz mezi stát a obce.

Jako důvod svého obstrukčního chování uváděl to, že vláda odsunuje opoziční návrhy. Zda mu šlo pouze o to, nebo zda se snažil vyšší zdanění hazardu zabrzdit a na čí popud, o tom lze pouze spekulovat.

Miroslav Kalousek (TOP 09) ve sněmovně

Do této sféry patří také skutečnost, že vládní návrh zákona, který by měl hazard účinněji regulovat, nezačne platit od začátku příštího roku, jak bylo původně plánováno. Bude-li vůbec přijat, potom by měl nabýt účinnosti od ledna 2017.

Mohou za to neshody uvnitř vládní koalice, nebo jde o součást zákulisního tlaku na ministra financí? Jednoznačná odpověď na tuto otázku rovněž neexistuje.

Do stejné kategorie patří také návrh, který podal lidovecký poslanec Jan Bartošek a který vycházel z představ provozovatelů kurzových sázek. Mimo jiné se týkal on-line sázení.

Právě na něm ministr financí dokazoval ovlivnění Bartoška hazardní lobby. Poslanec dávno před tím tvrdil, že mu jde o sladění pravidel s legislativou Evropské unie.

Čtěte také

Ostatně ministerstvo financí samo přiznává, že je Česká republika dlouhodobě vystavena tlaku, aby regulaci hazardu uvedla do souladu s příslušnými směrnicemi Evropské unie.

Opět se můžeme dohadovat o tom, zda to byl skutečný důvod poslancovy iniciativy, nebo pouze vhodná zástěrka.

Zkrátka až do okamžiku, kdy bude regulace hazardu v parlamentu prosazena a začne platit, budeme svědky nejrůznějších aktivit. Řada z nich bude vyvolávat seriózní dojem.

Jaká bude skutečnost, to se ukáže na tom, jak bude podle nových pravidel hazard regulován. Zda ku prospěchu státu nebo těch, kteří hazard provozují a vydělávají na něm miliardy ročně.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio