Petr Hartman: Poslanci nemají soudit pouze Babiše a Faltýnka, ale i další kolegy

23. leden 2018

Poslanci by si neměli hrát na vyšetřovatele, nebo na soudce. Tato slova zaznívala z úst zákonodárců v momentu, kdy rozhodovali o tom, zda budou souhlasit se žádostí policie o vydání pánů Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání.

Poslanci by skutečně neměli rozhodovat o vině, ani posuzovat kvalitu shromážděných důkazů. Neplatí to však pouze v případě dvou zmiňovaných politiků. Stejně by měli přistupovat i k jiným. Byť někdy to může být pro ně rozhodování citlivé.

Konkrétně v momentech, kdy mají jejich kolegové čelit trestnímu stíhání, které je spjato s jejich hlasováním při výkonu politické funkce. Často přitom musí věřit podkladům, které jim připraví úředníci, protože nemohou všem problémům dokonale rozumět. Někdy musí při hlasování vycházet z reality, která nabízí buďto špatné, nebo ještě horší řešení. Riskují tím, že za své rozhodnutí ponesou odpovědnost.

Jak se ukazuje například v kauze Opencard nejenom tu politickou, ale rovněž trestně právní. Bývalý primátor Prahy Bohuslav Svoboda se musel vypořádat s projektem, který přišel městskou pokladnu na stovky milionů korun.

V případě Pavla Růžičky se objevují pochybnosti o tom, zda by měl být trestán za své hlasování jako radní obce Postoloprty

Byl pro hlavní město nevýhodně uzavřen a hrozilo, že zkrachuje a s ním i systém předplatného na městskou hromadnou dopravu. Proto se vedení Prahy rozhodlo bez vypsáním otevřené soutěže prodloužit spolupráci s dosavadním dodavatelem projektu.

Změnit pravidla?

Tím se měl Svoboda dopustit trestného činu a byl za to dosud nepravomocně odsouzen. Odvolací soud v jeho případě zatím nemohl proběhnout, protože v tom brání jeho poslanecká imunita.

Byť tento případ vyvolává dojem, že se na lavici obžalovaných ocitli jiní, než kteří tam měli sedět, přesto by poslanci měli ctít zásadu, že nejsou soudci, doporučení mandátového a imunitního výboru ignorovat a Bohuslava Svobodu vydat.

Ostatně sám o to žádá a hodlá hlasovat pro souhlas s trestním stíháním své osoby. Podobně by se měli zachovat i vůči poslanci Pavlu Růžičkovi. Byť rovněž v jeho případě se objevují pochybnosti o tom, zda by měl být trestán za své hlasování jako radní obce Postoloprty.

Petr Hartman

Mají-li poslanci pocit, že orgány činné v trestním řízení kriminalizují práci poslanců či zastupitelů, potom by se měli pokusit změnit pravidla.

Ne však kvůli konkrétním osobám, ale obecně, kvůli špatnému nastavení zákonů a předpisů.

Pokud by se pokoušeli spravedlnost suplovat tím, že by své kolegy před trestním stíháním využitím imunity chránili, zpochybňovali by tím fungování právního státu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio