Petr Hartman: Poslední večeře a budoucnost vlády

9. červenec 2013

Od středy se ujme moci v České republice vláda pod vedením Jiřího Rusnoka. Byla vytvořena bez konzultací s politickými stranami zastoupenými v Poslanecké sněmovně. Její osud by měl být tudíž jepičí.

Do třiceti dnů od jmenování bude muset v dolní parlamentní komoře požádat o vyslovení důvěry. Nedojde-li k nějakému zcela nečekanému zvratu, získat ji nemůže. Potom bude zemi spravovat v demisi a prezident republiky Miloš Zeman by měl zahájit jednání o vytvoření další vlády. Ve hře budou například tyto varianty. Umělé protahování jednání s cílem nechat vládnout Rusnokův kabinet až do předčasných nebo dokonce řádných voleb.

Další možností je oslovení vítěze voleb z roku 2010, tedy sociální demokracie. Miloš Zeman by mohl přistoupit i na argument končící vládní koalice, že disponuje ve sněmovně většinou a mohl by jí svěřit sestavování vlády. Posledně zmíněná varianta není příliš pravděpodobná. Přímo zvolený prezident dělá všechno proto, aby dokázal, že splní předvolební slib o konci Nečasova kabinetu.

Zároveň jeho vztah k odcházející garnituře se vyhrotil po slavnostní večeři, kterou v úterý uspořádal pro končící vládu. Na ni dorazilo pouze torzo. Většina odcházejících ministrů se pod nejrůznější záminkou omluvila. Jejich gesto lze vnímat jako výraz odporu proti postupu hlavy státu při sestavování Rusnokova kabinetu. Na Hrad se dostavili hlavně ti, kteří chtějí dál zůstat u moci, případně myslí na svoji politickou budoucnost a spojují ji s vlivem prezidenta.

Znesnadňovat hlavě státu přechod od parlamentní demokracie k prezidentskému systému lze jinými a daleko účinnějšími způsoby. Gesto spojené s neúčastí na slavnostní večeři k nim příliš nepatří. Navíc snižuje šanci na to, že by Miloš Zeman pomohl končící vládní koalici znovu k moci. Ať už tím, že by přímo jmenoval občanskými demokraty, představiteli TOP 09 a LIDEM vybranou premiérku, nebo bez zbytečných průtahů nechal projít druhý pokus, který prezidentovi přisuzuje ústava a který by opět přivedl k moci vládu bez důvěry ve sněmovně. V tom případě by se ke slovu dostala předsedkyně dolní parlamentní komory a mohla by navrhnout svého premiéra.

Slavnostní večeře k uskutečnění tohoto scénáře nepřispěla. Naopak znovu ukázala na nesplněný slib prezidenta republiky Miloše Zemana, že přispěje ke zklidnění tuzemské politické scény.

autor: Petr Hartman
Spustit audio