Petr Hartman: Představitelé FIFA zatčeni kvůli korupci

27. květen 2015

Televize BBC odvysílala před lety zajímavý dokument, který mapoval špinavé praktiky provázející volbu pořadatelských zemí pro mistrovství světa ve fotbale v letech 2018 a 22.

Televize si za to ve Velké Británii vysloužila kritiku, protože zmiňovaný pořad výrazně snižoval šanci Anglie uspořádat šampionát. Poměrně hodnověrně totiž vykresloval zákulisní manipulaci a korupci, která směřovala pořadatelství Rusku a Kataru.

Po zhlédnutí dokumentu nabyl člověk dojem, že funkcionáři FIFA mají vytvořený pečlivě propracovaný korupční systém. Ostatně už v minulosti se objevovaly pochybnosti o tom, zda některá rozhodnutí FIFA byla činěna pouze na základě objektivních kritérií a nezpochybnitelných faktů.

Týkalo se to volby představitelů této světové fotbalové federace, prodeje marketingových a vysílacích práv, nebo pořádání světových šampionátů. Fotbal jako celosvětový fenomén se už před desítkami let stal prostředím, ve kterém se točí velké peníze a které přitahovalo a přitahuje nekalé praktiky.

Čtěte také

Aby se jim dařilo, je k tomu potřeba propracovaný systém, který nepůjde lehce narušit. Zdálo se, že byl vybudován a že lidé mající na fungování FIFA zásadní vliv ho dokáží účinně chránit.

Proto dosud veškerá podezření týkající se korupce vyznívala do ztracena, nebo byl přinejhorším obětován jedinec, v jehož zájmu bylo mlčet a nespolupracovat s vyšetřovateli. Pokud by jeho aktéři nedovedli své počínání až do absurdna, měli by možná klid.

Přidělení mistrovství světa bohatému Kataru, který nemá fotbalovou tradici, a v době plánovaného konání šampionátu tam panují nesnesitelná horka nevhodná pro hraní fotbalu, bylo do očí bijícím výsměchem zdravému rozumu. Zatčení vysokých představitelů FIFA kvůli podezření z korupce, není proto překvapením.

Kvůli korupci byli zatčeni vrcholní představitelé FIFA

Americká ministryně spravedlnosti, která na vyšetřování dohlíží, hovořila v této souvislosti o systémové a hluboce zakořeněné korupci. S její pomocí se funkcionáři FIFA obohacovali o miliony dolarů například i na úkor rozvoje mládežnického fotbalu a na účet pomoci chudým zemím. Zároveň připomenula, že se na korupčním systému podíleli funkcionáři několika generací.

Lze jen těžko uvěřit tomu, že by mohl dlouhodobě fungovat bez vědomí současného předsedy. I kdyby tomu tak náhodou bylo, jeho nevědomost by byla dostatečným důvodem k tomu, aby okamžitě rezignoval a ve vedení FIFA už nikdy nepůsobil.

Přitom už tento pátek patří k hlavním favoritům při volbě nového předsedy FIFA a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by na svojí kandidatuře chtěl něco měnit.

autor: Petr Hartman
Spustit audio