Petr Hartman: Premiér Babiš lithium ukrást nenechá

31. leden 2018

Lithium si ukrást nenecháme. Průzkum provede a zisk z těžby inkasuje stát. Také tímto způsobem lze vnímat slova premiéra Andreje Babiše.

Svými výroky navazuje na rozjitřenou atmosféru ve stylu krádeže za bílého dne. Právě tu v souvislosti s průzkumem a případnou těžbou lithia vytvořili před sněmovními volbami především poslanci za hnutí ANO a komunisté.

Hráli na národní strunu a vykreslovali firmu připravující se na těžbu lithia jako bezskrupulózní cizince, kteří chtějí drancovat nerostné bohatství této země v řádu miliard korun. Taktika to byla účinná a velmi pravděpodobně přispěla k horšímu volebnímu výsledku sociální demokracie.

Její ministr si totiž dovolil podepsat s firmou memorandum, které vyjadřovalo ochotu obou stran spolupracovat při těžbě, průzkumu a zpracování lithia. Vycházelo přitom z reality. Tou bylo provádění průzkumu v Krušných horách. Stát o takovouto aktivitu před lety neprojevoval žádný zájem.

Průzkum nebyl zadarmo a jeho výsledek byl značně nejistý. Nejde totiž pouze o to skutečně objevit hledaný kov. Musí ho být dostatečné množství. Musí být dostupná technologie k jeho těžbě a následnému zpracování. Hlavně se to musí vyplatit.

Andrej Babiš

Soukromá firma získala regulérně veškerá potřebná povolení. Investovala do průzkumu postupně desítky milionů korun. Její původní majitelé proto hledali investory. Stát opět v té době neprojevil zájem. Takže původně český podnik se postupně přes majetkovou strukturu přeměnil v zahraniční.

Těžba pouze státnímu podniku

Firma při provádění průzkumu respektovala zákony a předpisy. Splňuje tím podmínky k tomu, aby na její průzkum mohla navázat těžba. Chcete-li, aby k ní získala licenci.

Nebýt sněmovních voleb a vidiny ovlivnění části voličů, patrně by nikoho těžba lithia příliš nevzrušovala. Takto se z úst premiéra země dovídáme, že se do průzkumu a těžby vloží stát. Bude zajímavé sledovat, jakým způsobem toho chce dosáhnout.

Státní podnik Diamo na průzkum před léty rezignoval. Navíc není známo, co by nyní měl zkoumat. Vždyť dané lokality už prozkoumala zmiňovaná firma. Pokud se těžby nevzdá, těžko ji někdo z ní bude moci odstranit. Jinak by stát riskoval soudy či arbitráže.

Možná, že Andrej Babiš spíše mluvil jako dravý obchodník, než politik. Byznysmeni totiž dovedou vyvíjet dostatečně silný nátlak, aby dosáhli svého. Ostatně někteří bývalí obchodní partneři Agrofertu takové způsoby v médiích poměrně barvitě vykreslovali. Pokud politici hovořili o krádeži za bílého dne, potom by k ní, nadneseně řečeno, mohlo dojít v momentu, kdy by nebyly respektovány zákony a předpisy.

Použité baterie

Pokud by firma skutečně chtěla a těžbu zahájila, měl by stát pouze nárok inkasovat do státního rozpočtu peníze za vytěžený nerost. Nejde o sumu závratnou. Stanovila ji však v tabulkách vláda v době, kdy lithium zdaleka nezaručovalo tučné zisky.

Pokud tedy politici nechtějí vyprodávat surovinové bohatství této země, měli by povolovat průzkum a na něj navazující těžbu pouze státnímu podniku. To přitom není reálné a mnohdy ani pro stát výhodné.

autor: Petr Hartman
Spustit audio