Petr Hartman: Prezident kritizoval premiéra za výběr eurokomisaře

28. červenec 2014

Česká republika by mohla získat post eurokomisaře pro regionální rozvoj. Naznačuje to alespoň usnesení vlády, která se rozhodla do Evropské komise vyslat Věru Jourovou. V současné době je ministryní pro místní rozvoj. Z názvu resortu vyplývá, že právě k této problematice má velmi blízko a ráda by se jí zabývala i v Bruselu.

Pokud by se českým politikům podařilo Jourovou na tento celkem prestižní post prosadit, šlo by to považovat za jejich úspěch. Ten se nemůže zrodit pouze na základě toho, že by Česká republika veřejně vyhlašovala, že chce obsadit právě oblast regionálního rozvoje. Naopak pro získání tohoto portfolia musí v zákulisí intenzivně vyjednávat. Patří k tomu i schůzky s budoucím šéfem Evropské komise.

Premiér Bohuslav Sobotka postupoval v rámci této taktiky. V relativně krátké době by se mělo ukázat, nakolik byla úspěšná. Z veřejně dostupných informací se zdá, že Česká republika by mohla poměrně významnou pozici v rámci Evropské komise získat. Zároveň není pravděpodobné, že by za to zaplatila nějakou nepřiměřeně vysokou cenu. Například v podobě nekritické podpory všech návrhů, které od Komise či jejího předsedy vzejdou.

Čtěte také

Přesto prezident republiky vydává způsob vyjednávání a hlavně schůzku premiéra Bohuslav Sobotky s Jean-Claude Junckerem za ponížení České republiky. Miloš Zeman ho v médiích poněkud expresivně vykreslil jako Sobotkovu návštěvu v poníženém předklonu s čepicí v ruce, při které dal Junckerovi na výběr z několika českých kandidátů.

Vzhledem k tomu, že předseda Evropské komise má na její složení velký vliv, bylo by spíše s podivem, kdyby premiér s Junckerem vůbec nejednal, nebo mu na setkání nebyl schopen nabídnout žádné jméno a resort, o který Česká republika usiluje. Kdyby takto postupoval, byl by za to nejenom z Hradu kritizován.

Ministryně Věra Jourová a předseda vlády Bohuslav Sobotka

Výběr kandidáta na eurokomisaře využil Miloš Zeman jako další příležitost, jak uštědřit políček premiérovi a připomenout mu, že deklarované profesionální soužití hlavy státu s předsedou vlády reálně neznamená přátelský vztah bez okopávání kotníků.

Tentokrát k němu posloužila záležitost, při které by se z politiků měli spíše stávat státníci prosazující zájmy České republiky, než bojovníci za zisk bodů u voličů.

Výběr Věry Jourové a velká šance na zisk eurokomisaře pro regionální rozvoj nabízejí šanci, že zemi bude v Bruselu reprezentovat člověk, který důstojně zvládne oblast, která není okrajová.

Přesto je obsazování postu v Evropské komisi pojímáno jako zápas, ve kterém lze získávat politické body a zákeřným způsobem faulovat protivníka.

autor: Petr Hartman
Spustit audio