Petr Hartman: Prezident pokračuje v boji proti zákonu inspirovanému Andrejem Babišem

14. únor 2017

Neuspěl s vetem, boj nevzdává a zkusí ho vyhrát u Ústavního soudu. Prezident republiky Miloš Zeman se rozhodl využít všech možností k tomu, aby ochránil členy vlády před omezením vlastnit média, čerpat dotace a pobídky pro své firmy a účastnit se veřejných soutěží.

K dosažení úspěchu potřebuje „maličkost“. Přesvědčit plénum Ústavního soudu, aby sdílelo jeho pohled na sporné pasáže zákona o střetu zájmů. Verdikt může padnout i za několik měsíců.

Členy Sobotkova kabinetu to trápit nemusí. Omezení týkající se vlastnictví médií se vztahuje až na nově jmenované ministry. S restrikcemi směřujícími k dotacím, pobídkám a veřejným zakázkám si v tuto chvíli ti stávající hlavu lámat rovněž nemusí.

Andrej Babiš převedl Agrofert do svěřenských fondů. Firmy z koncernu mohou mít i nadále podnikání založeno na stejných principech jako dosud, tedy včetně čerpání nejrůznějších dotací.

Zákon po prodělaném šoku

Rozruch kolem novely by mohl utichnout. Nestane se tak do momentu, kdy padne verdikt Ústavního soudu. I když nelze vyloučit, že ani to nemusí být definitivní tečka. Dá se očekávat, že pokud ženy a muži v talárech sporné pasáže zákona nezruší, může celý spor skončit u soudů mezinárodních.

volby 2016, ANO, Andrej Babiš

Tolik diskutovaná norma je totiž obecné povahy a netýká se pouze jednoho člověka. Zároveň k omezování vlastnictví už dochází prostřednictvím nejrůznějších zákonů, například z důvodů veřejného zájmu. K němu by mělo patřit i nastavení spravedlivých podmínek pro soutěž politických stran. Tu může deformovat vlastnictví médií jedním z jejích aktérů.

K férovému podnikatelskému prostředí může zase přispět omezení firem ovládaných ministrem. Ten se vyhne podezření, že může ovlivnit například nastavení pravidel pro čerpání dotací, nebo pobídek.

Ve správně fungující demokratické společnosti by určitá zdrženlivost a omezení měly být automatické. V České republice je podle většiny zákonodárců potřeba vynutit takovéto chování zákonem. Dospěli k tomu po prodělaném šoku, který pro ně představoval vstup miliardáře do vysoké politiky a jeho snaha propojit moc politickou, ekonomickou a mediální.

Nejde tudíž o zákon namířený proti Andreji Babišovi, ale jím inspirovaný. Zda je na tom něco protiústavního, to se dozvíme v řádu měsíců.

autor: Petr Hartman
Spustit audio