Petr Hartman: Prezidentova první milost

12. únor 2016

Pokud jste nevyléčitelně nemocní, spáchali jste méně závažný trestný čin a máte dobré rodinné zázemí, nemusíte ve vězení strávit celou dobu vyměřeného trestu. Můžete doufat v udělení milosti prezidenta republiky.

Ani při splnění zmiňovaných a podle názoru právních expertů poměrně tvrdých podmínek pochopitelně nemáte jistotu, že ji skutečně obdržíte. Miloš Zeman touto pravomocí velmi šetří. Až do tohoto týdne se zdálo, že ji během svého pětiletého funkčního období snad ani nevyužije.

Na přelomu druhého a třetího roku v prezidentském úřadu ji přece jenom oprášil a rozhodl se omilostnit jednoho vážně nemocného muže, který měl svým podnikáním způsobit několika milionovou škodu. Další podrobnosti tohoto případu včetně totožnosti zmiňovaného člověka zůstaly utajeny.

Prezident republiky nemusí veřejnosti zdůvodňovat, proč se takto rozhodl a komu konkrétně milost udělil. Záleží pouze na něm, jakým způsobem bude tuto věc komunikovat s veřejností.

Čtěte také

Rovněž v této oblasti je Miloš Zeman ve srovnání se svými předchůdci skoupý. Podobně jako s milostmi velmi šetří s informacemi o omilostněném. Nejvíce otevřený byl v tomto směru Václav Klaus. Ve zprávách o jím udělených milostech se objevovala jména i příjmení dotčených osob.

Václav Havel jejich identitu odkrýval jen částečně, například s pomocí iniciál. Klausova otevřenost umožňovala veřejnou kontrolu. Proto se v některých případech objevovaly pochybnosti o skutečných motivech udělené milosti.

David Berdych žadá o podmíněné propuštění z vězení

Miloš Zeman se dosud podobným spekulacím vyhýbal tím, že milost nikomu neudělil, byť podle například bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové bylo odmítnutí žádosti někdy zbytečně velmi tvrdé.

Tato prezidentská pravomoc by měla ve velmi specifických případech umožnit zohlednit individuální osud člověka a vyjmout ho částečně z rukou spravedlnosti, byť podle právních norem by celému trestu uniknout neměl. Proto by se prezidenti republiky neměli a priori této pravomoci zříkat.

Miloš Zeman po téměř třech letech v úřadu na tento princip přistoupil. Tím, že nezveřejnil totožnost omilostněného, vystavil se spekulacím, proč takto postupuje. Zda s ohledem na ochranu tohoto nemocného člověka před zájmem médií, nebo se snahou zatajit nějaké souvislosti, které by udělenou milost mohly zpochybnit.

autor: Petr Hartman
Spustit audio