Petr Hartman: Privatizace OKD u soudu

9. říjen 2015

Špatný posudek znalce měl připravit státní pokladnu o miliardy korun. Myslí si to státní zástupce, který autora kontroverzního posudku obžaloval v souvislosti se spornou privatizací OKD.

Stát svůj menšinový podíl prodal nakonec o téměř šest miliard levněji, než byla podle názoru obžaloby jeho tehdejší skutečná cena.

Přitom nebýt tenkrát zásahu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, mohl být rozdíl ještě vyšší. Vláda původně rozhodla o tom, že za OKD bude chtít jen něco málo přes dvě miliardy. Nakonec jich inkasovala zhruba čtyři.

U soudu se nyní řeší, zda a kolik skutečně stát na privatizaci uhelných dolů prodělal a jakou roli v tomto nevýhodném obchodu hrál zmiňovaný znalec a také tehdejší představitelé Fondu národního majetku.

Čtěte také

Na změně vlastníků akcií OKD není zajímavá pouze jejich cena. Ta by se možná neřešila v případě, kdyby stát za podivných okolností v druhé polovině devadesátých let nepřišel o většinový podíl. Došlo k tomu v souvislosti se snížením základního jmění OKD, které se však nedotklo všech akcionářů, ale pouze akcií v držení státu.

Bylo pouze otázkou času, kdy se někomu podaří shromáždit ostatní akcie, tím získat většinu a ovládnout uhelnou společnost. Logicky potom následoval pokus majoritního vlastníka koupit od státu zbytek.

Horníci v dolech OKD

Dá se polemizovat o tom, nakolik byla vláda v defenzivě, a tudíž si příliš nemohla diktovat podmínky prodeje. Otázkou, kterou se nyní zabývá soud, je, zda byla pozice kabinetu natolik nevýhodná, že musel prodávat výrazně pod cenou? Akcie OKD totiž nereprezentovaly pouze doly plné uhlí, ale také desítky tisíc bytů a další zajímavý majetek.

Zároveň se v průběhu privatizace objevilo podezření, že nákup části akcií nebyl standardní. Vyvolával dojem, že byl financován také z peněz OKD, tedy firmy, jejíž akcie byly kupovány. Zabývala se tím policie a na základě jejího zjištění padla obžaloba. Soud však pro nedostatek důkazů zprostil dotčené viny.

Čtěte také

Zkrátka kolem privatizace uhelných dolů na severní Moravě bylo a je mnoho sporných a nejasných momentů, které se netýkají pouze ceny za menšinový podíl státu. Vzhledem k tomu, že s prodejem OKD měl co dočinění i současný premiér a tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka, jde o citlivou věc, která mu nedělá nejlepší reklamu.

Stačí připomenout výroky, které padly nejnověji v soudní síni. Konkrétně ty, že sporná cena za prodej menšinového státního podílu byla domlouvána ministrem průmyslu Milanem Urbanem a také šéfem resortu financí Bohuslavem Sobotkou.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3488820

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.