Petr Hartman: Průzkumy favorizují hnutí ANO

19. září 2014

Favoritem voleb je hnutí ANO. Alespoň takováto tvrzení se objevují v souvislosti s publikováním výsledků průzkumů veřejného mínění. Slabina zmiňovaného výroku spočívá v tom, že je v převážné většině spojován s volebními preferencemi týkajícími se sněmovních voleb.

Přitom Českou republiku čekají za několik týdnů specifické volby senátní a hlavně volby komunální. V nich celostátní průzkumy často neplatí. Řeč je pochopitelně o malých obcích a menších městech. V nich se lidé rozhodují spíše na základě osobní znalosti kandidátů. Jejich stranická příslušnost nehraje významnou roli. Pohled veřejnosti se mění s přibývajícím počtem obyvatel a zvyšující se velikostí obcí.

Ve městech typu Plzně, Ostravy, Brna, nebo Prahy mají sice výhodu známé tváře, ale ještě důležitější je, na jaké kandidátce se nacházejí. Právě z výsledků v těchto místech se bude vyvozovat, zda dané politické uskupení se nachází v dobré kondici, nebo naopak má problémy. Výsledek komunálních voleb tak může, na první pohled paradoxně, ovlivnit změny ve vedení parlamentních stran a zprostředkovaně i ve složení vlády. Nakolik tato varianta hrozí, to lze odhadovat z publikovaných průzkumů volebních preferencí, které lze vztáhnout právě na velká města. Z dostupných dat je zřejmé, že by k žádnému výraznému překvapení dojít nemělo.

Čtěte také

Favoritem voleb je podle nich hnutí ANO, následované sociálními demokraty. Nováček ve vysoké politice je personifikován Andrejem Babišem. Projevuje se to nejenom tím, že šéf hnutí se objevuje na plakátech s jednotlivými kandidáty, ale také tím, že de facto on a jeho nejbližší spolupracovníci rozhodují o tom, kdo se bude za hnutí ucházet o přízeň voličů.

K tradičně fungující politické straně má toto pojetí poměrně daleko. Výběr kandidátů často připomíná spíše filmový casting, ve kterém je nejdůležitější vybrat typ herce, který přitáhne co nejvíce publika. Shoda na scénáři, jeho názory na klíčové scény nejsou podstatné. V jiných případech se potom hnutí v daném místě mění spíše v rodinný spolek, nebo klub přátel. Jak dokazují nejnovější výsledky průzkumů, lidé se buďto o tyto záležitosti vůbec nezajímají, nebo jim nevadí.

Začalo druhé kolo voleb do Senátu

Bude zajímavé sledovat, zda to bude platit i v menších městech, kde bude ANO kandidovat. V nich by vliv popularity Andreje Babiše měla upozadit osobní znalost kandidátů a jejich přijatelnost pro voliče. Ve velkých městech se toho hnutí ANO nemusí obávat. Například v metropoli je podle průzkumů považováno za nositele změn, které si lidé přejí. Není proto překvapením, že momentálně vykazuje největší podporu od voličů.

autor: Petr Hartman
Spustit audio