Petr Hartman: Rekonstrukcí státu proti kleptokracii

12. březen 2013

Korupce v České republice nabyla rozměrů kleptokracie. Tvrdí to alespoň dvacet protikorupčních organizací, které se sdružily v projektu s názvem Rekonstrukce státu.

Pod pojmem kleptokracie se rozumí taková forma vlády, jejímž cílem je soustředit co největší bohatství pro určitý okruh lidí pomocí zneužívání systému veřejných peněz například prostřednictvím státních zakázek. V České republice je dlouhá léta veřejným tajemstvím, že nejlépe se podniká se státem, přesněji řečeno na jeho úkor. Pochopitelně slovo podniká by mělo být v uvozovkách.

Ve skutečnosti jde o systém, kdy jsou jednotlivé zakázky nasměrovány spřáteleným firmám. Tyto obchody jsou finančně přemrštěné a část rozdílu mezi cenou obvyklou a výslednou končí u lidí, kteří uskutečnění podobných „obchodů“ mohou být nějakým způsobem nápomocni. Děje se tak pomocí čím dál tím promyšlenějších způsobů, které se dají jen obtížně odhalit.

Dochází k tomu bez ohledu na to, že při vzniku Nečasovy vlády byl jako jeden z hlavních motivů existence kabinetu zdůrazňován právě boj proti korupci. V něm přitom nejde pouze o represi, ale především o prevenci.

Nejúčinnější zbraní je zúžení prostoru pro existenci korupce. K čemuž může přispět maximální průhlednost zacházení s veřejnými prostředky. Nečasova vláda zaznamenala v této oblasti spíše více slibů než konkrétních činů. Projekt s názvem Rekonstrukce státu by chtěl tuto bilanci zlepšit. Proto shání podporu zákonodárců, kteří by se přihlásili k prosazení změn ještě do konce volebního období.

Měly by se týkat financování politických stran, zveřejňování smluv na internetu, které uzavírá stát nebo státní instituce, nemožnosti obsazování dozorčích rad politiky, nebo například odpolitizování státní správy. Nejsou to recepty nové. Naopak politici o nich léta hovoří a dokonce některé návrhy projednávali nebo projednávají. Pracují však většinou na desítkách druhořadých záležitostí a těm klíčovým nevěnují tolik energie, případně je pod různými záminkami odmítají.

Organizátoři projektu Rekonstrukce státu spoléhají na to, že pod jejich tlakem své chování změní. V tuto chvíli se však k větší aktivitě zavázala necelá desetina ze všech poslanců a senátorů. Což na prosazení zákonů zdaleka nestačí.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.