Petr Hartman: Revolta vůči Babišovi. Nebo vědomá spolupráce?

13. duben 2018

Andrej Babiš není zvyklý na ústupky. Vždy se snaží prosadit svou. Momentálně usiluje o post premiéra vlády, která se bude těšit důvěře Poslanecké sněmovny.

Těsně před jeho získáním se mu do cesty postavila poněkud nečekaná překážka. Tvoří ji odpor nemalé části významných členů ANO k toleranci Babišova kabinetu Okamurovou SPD.

Andrej Babiš tak zažil pocit, na který není ze světa byznysu zvyklý. Vlastní zaměstnanci mu vědomě zkomplikovali dotažení obchodu do zdárného konce.

Vzhledem k tomu, že nejde o byznys, ale o politiku, nemůže se jich jednoduše zbavit. Riskoval by tím například ztrátu několika poslanců. Rozložení sil v dolní parlamentní komoře by se mohlo změnit a šéf hnutí ANO by se k premiérskému postu ve vládě s důvěrou dopracovával ještě obtížněji, než nyní.

Zároveň platí, že bez Andreje Babiše by hnutí ANO mohlo jen těžko fungovat. Celou dobu jeho existence je úspěch tohoto projektu založen na marketingové kampani využívající především Babišovu tvář. Současně je hlavním dodavatelem potřebných peněz, bez kterých by hnutí nemohlo účinně oslovovat veřejnost.

Trestní stíhání zastaveno?

Čapí hnízdo

Odmítnutí spolupráce s Okamurovou SPD širším vedení ANO proto nelze vnímat jako začátek Babišova konce v čele hnutí, či výrazné oslabení jeho vlivu. Pokud šlo skutečně o revoltu, pak si s ní poradí. Ostatně zkušeností ze světa byznysu, jak se vypořádat s konkurencí, má dost.

Nelze však vyloučit ani to, že jde o další tah, který má ve skutečnosti šéfovi hnutí ANO pomoci a byl s ním dohodnutý. Například k tomu, aby získal čas.

Sice už mu ho od voleb poskytl prezident dostatek. Nestačilo to však k vyřešení zásadního problému. Je jím stále probíhající trestní stíhání týkající se kauzy Čapí hnízdo. Proti němu podal Andrej Babiš stížnost. Ta by měla být vyřešena v dohledné době.

Za pár týdnů by mohlo být trestní stíhání zastaveno. Tím by si šéf hnutí ANO rozvázal ruce k vyjednávání s dalšími stranami a hnutími. Bylo by totiž vyhověno jejich podmínce, že v čele vlády nesmí být trestně stíhaný člověk. Andrej Babiš by potom mohl sestavovat takovou vládu, která by se nemusela nutně opírat o podporu SPD či komunistů.

Šéfovi hnutí ANO by to vyhovovalo. Nemusel by doma i v zahraničí vysvětlovat, proč spolupracuje s těmito problematickými stranami. V různých městech Česka by se nekonaly demonstrace proti jeho osobě. V neposlední řadě by Andrej Babiš konečně mohl dokázat veřejnosti, že je schopen sestavit vládu s důvěrou.

Petr Hartman

Pokud se mu to ani na druhý pokus nepovede, stane se jediným politikem, který to nedokázal. Nechce-li se takto zapsat do historie Česka, potřebuje k tomu mimo jiné podporu od hnutí ANO. Ve čtvrtek večer ji nezískal. Bez ní je předem odsouzen k nezdaru.

autor: Petr Hartman
Spustit audio