Petr Hartman: Rusnokova vláda a spekulace o její důvěře ve sněmovně

10. červenec 2013

Do třiceti dnů bude jasno o tom, zda Rusnokova vláda vytvořená bez dohody s politickými stranami získá ve sněmovně důvěru. Nebude to záležet na programovém prohlášení, se kterým před poslance předstoupí, ale na taktice jednotlivých stran.

Pod prezidentskou kuratelou formovaný kabinet představuje nesourodé těleso, které se neopírá o žádné ideové ani programové zázemí. Nelze od něj tudíž očekávat, že bude řešit zásadní problémy této země. Je spíše zbraní prezidenta republiky v boji s politickými stranami o přeměnu parlamentní demokracie v prezidentský systém.

Pokud by Rusnokův kabinet získal důvěru, byl by to výrazný úspěch Miloše Zemana v tomto zápolení. Právě to by mělo při rozhodování politiků převážit nad očekávanými krátkodobými zisky, které by tento krok mohl některým stranám přinést.

Například sociální demokraté mohou počítat s tím, že pokud by Rusnokův kabinet získal důvěru, mohla by se země posunout k předčasným volbám. Alespoň o tom hovoří místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podlehne-li ČSSD tomuto pokušení, jednak posílí pozici Miloše Zemana, jednak převezme za vládu spoluzodpovědnost a hlavně nemá jistotu, že se v dolní parlamentní komoře skutečně najde většina pro její předčasné rozpuštění.

Fungující Rusnokův kabinet, jehož činnost by umožnila také sociální demokracie a komunisté, by byl velmi přijatelný výsledek pro tuzemskou pravici. Do řádných voleb zbývá zhruba rok. TOP 09 a ODS by tak získaly relativně dost času k tomu, aby do horké fáze předvolební kampaně vstoupily jako opozice negativně se vymezující vůči krokům vlády tolerované levicí.

Naopak ČSSD by se dostala do stejné pozice, v jaké byla po předčasném konci Topolánkova kabinetu. Tehdy počítala s rychlým konáním voleb, ty však nakonec proběhly v řádném termínu. Působení tzv. úřednické vlády ubralo sociální demokracii voliče a očekávané vítězství nebylo tak výrazné, aby stačilo k vládnutí.

Z toho všeho je zřejmé, že momentálně v nejsložitější pozici jsou sociální demokraté. I kdyby nakonec Rusnokův kabinet nezískal důvěru, splnil by alespoň jeden ze záměrů, kvůli kterým Miloš Zeman umožnil jeho vznik. Je jím oslabování ČSSD pod vedením Bohuslava Sobotky.

autor: Petr Hartman
Spustit audio