Petr Hartman: Sněmovní volby na jaře lepší státní rozpočet nezaručí

28. červenec 2017

Chcete mít kvalitní státní rozpočet, uspořádejte sněmovní volby na jaře. Zhruba takto by se dal parafrázovat výrok ministra financí Ivana Pilného. K takovýmto úvahám ho inspirovaly požadavky jeho kolegů z vlády na státní rozpočet.

Kdyby jejich přáním vyhověl, vzrostl by v příštím roce rozpočtový schodek o více než sto miliard korun. Pilný se domnívá, že k touze ministrů získat více ze státní pokladny přispívají blížící se sněmovní volby. O definitivní podobě rozpočtu se však bude rozhodovat až po nich.

Zároveň rostoucí nároky šéfů jednotlivých resortů na státní finance nejsou motivovány především volbami. Jde o tradiční taktiku, kterou uplatňují každoročně bez ohledu na ně.

Přesto má Ivan Pilný pravdu. Rozpočet na příští rok bude poznamenán letošními volbami. Vládní koalice prosadila například růst důchodů, nebo změny v některých sociálních dávkách. Zvýšila tak objem tzv. mandatorních výdajů.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová proto může příští rok počítat s desítkami miliard korun navíc a nemusí o ně ani bojovat. Nemůže však s touto sumou libovolně nakládat. Musí ji mít k dispozici pro výplaty důchodů a dávek, tak jak to nařizují schválené zákony.

Ivan Pilný

Nebýt pádu Nečasova kabinetu

Není proto divu, že s desítkami miliard korun navíc není spokojena a chce ještě další. S jejich pomocí by například chtěla zvýšit platy lidí v sociálních službách. Ty jsou nízké a neodpovídají důležitosti práce, kterou tyto osoby vykonávají. Zatím není reálné, že by na to ministryně Marksová extra peníze získala.

Byť je před volbami, nevyhoví ministr financí všem požadavkům. To by se skutečně dostal k návrhu trojciferného rozpočtového schodku. S takovýmto číslem by se hnutí ANO, které Ivan Pilný ve vládě reprezentuje, k volbám jít nechtělo.

Výrazně by narušilo marketingovou strategii založenou na vykreslování Andreje Babiše jako politika, který dokáže hospodařit a dávat státní finance do pořádku, třeba postupným snižováním rozpočtového deficitu.

Přesto má povzdech Ivana Pilného o nevhodném termínu voleb racionální základ. Kdyby se konaly na jaře, měla by nová vláda více času připravit návrh rozpočtu tak, jak by jí to vyhovovalo. V průběhu listopadu, kdy velmi pravděpodobně nový kabinet vznikne, nebude mít prakticky žádný prostor ke změně podoby rozpočtu. Ten navrhne a schválí současná vláda.

Michaela Marksová

Nebýt pádu Nečasova kabinetu a rozhodnutí politiků vyřešit krizi vypsáním předčasných voleb, nemusel by se Ivan Pilný termínem sněmovních voleb zabývat. Konaly by se jako tradičně v květnu nebo v červnu a harmonogram sestavování rozpočtu by nenarušovaly.

Zároveň lze tvrdit, že ani jarní termín by nic nezměnil na taktice jednotlivých ministrů, chtít ze státního rozpočtu každý rok víc a víc peněz.

autor: Petr Hartman
Spustit audio