Petr Hartman: Sociální smír s horníky není zadarmo

11. květen 2016

Sociální smír není zadarmo. V případě nespokojených horníků, kterým hrozí ztráta práce v dolech, může vyjít vládu na stovky milionů korun. Politici počítají s tím, že se jim takováto investice pár měsíců před krajskými volbami vyplatí.

Na severu Moravy může pravidelný příspěvek ve výši několika tisíc pomoci vytvořit příznivou atmosféru pro zisk voličských hlasů u dotyčných havířů a jejich příbuzných.

Přitom nejde o nějakou tradiční sociální dávku pomáhající lidem zvládat tíživé životní situace, ke kterým patří ztráta zaměstnání. Vláda ji cíleně vytvořila pro horníky a snaží se také pomocí ní řešit úpadek OKD. Vzhledem k tomu, že momentálně nepatří mezi významné věřitele této firmy, nebude moci její osud aktivně ovlivňovat v rámci věřitelského výboru.

Proto se snaží vymýšlet nejrůznější způsoby, jak čelit očekávanému propouštění a jak přispět k tomu, aby se v dolech i nadále těžilo uhlí. Což by prospělo nejenom zaměstnanosti na severu Moravy, ale také zvýšilo šance na postupné splácení dluhů, případně na výhodnější prodej perspektivních částí OKD.

Čtěte také

Vyplácení pravidelného několikatisícového příspěvku patří do první kategorie. Reakce na tento krok mohou být různé. Někdo ho může vnímat jako nespravedlivý vůči jiným lidem, kteří rovněž přijdou o zaměstnání a z nejrůznějších důvodů nemohou rychle sehnat uplatnění někde jinde.

Ti se musí spoléhat na klasický sociální systém a na korektnost svého posledního zaměstnavatele, že jim vyplatí odstupné, na které mají nárok a případně doplatí chybějící mzdu.

Vlastníci OKD se snažili o to, aby včas a v plné výši hradili všechny závazky vůči státu

U některých jedinců může starostlivost vlády o horníky vyvolávat naději, že pokud se oni ocitnou v podobných problémech, stát jim rovněž nadstandardně pomůže. Aby se jejich očekávání proměnilo v realitu, museli by se politici obávat toho, že tito nespokojení lidé dokáží svými protesty narušit sociální smír.

V takovém případě jsou ochotni vyvíjet aktivitu a snažit se udělat maximum proto, aby nespokojenost alespoň výrazně utlumili. Přímo úměrně klesajícímu pocitu ohrožení nejrůznějšími protesty, se snižuje množství času a energie, kterou jsou ochotni věnovat řešení takovýchto problémů.

Čtěte také

Horníci jsou velmi dobře odborově organizováni a jsou ochotni patřičně dávat najevo svoji nespokojenost. Zároveň se jedná o specifickou profesi, která sice přináší slušné výdělky, ale na úkor zhoršení zdraví.

Také z tohoto důvodu se vláda velmi snaží řešit jejich situaci. Lze proto počítat s tím, že sociální smír nebude vykoupen pouze stovkami milionů korun na příspěvek propuštěným havířům, ale přijde státní pokladnu na daleko větší peníze.

autor: Petr Hartman
Spustit audio