Petr Hartman: Tlak ulice stačil na Ondráčka, na Babiše ne

10. duben 2018

Zdeněk Ondráček není Andrej Babiš. To je základní rozdíl v protestech, které se konaly v poslední době v různých městech České republiky. Počet účastníků na nich se dramaticky nelišil. Vyznění demonstrací však bylo odlišné.

Pár tisíc, možná desítek tisíc, lidí v ulicích stačilo k tomu, aby komunista Ondráček „dobrovolně“ skončil ve vedení komise pro kontrolu činnosti GIBS. Protestující tím dosáhli svého. Mimo jiné s přispěním určitého tlaku ze strany Andreje Babiše. Ten totiž vnímá náladu ve společnosti a rád jí vychází vstříc.

Dát ruce pryč od Ondráčka, to mu nečinilo velký problém. Byť tím částečně mohl zhoršit svůj vztah s komunisty, které potřebuje pro podporu své vlády. Pragmaticky to risknul, protože nechtěl, aby lidí v ulicích přibývalo a hněv se postupně přesouval na jeho hlavu.

Protest proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi

Veřejnost obětí Ondráčka zcela neuklidnil. Podle podpisů pod petici s názvem Za slušného premiéra a slušnou vládu je zřejmé, že proti Andrejovi Babišovi aktivně protestují více než dvě stovky tisíc lidí.

V ulicích jich je sice méně, přesto zhruba stejně tolik jako na demonstracích proti Ondráčkovi. Jejich snaha donutit trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše k tomu, aby se rovněž „dobrovolně“ vzdal postu předsedy vlády, však zatím vychází vniveč.

Nedemonstrovat, raději debatovat?

Šéf hnutí ANO nemá důvod vyjít požadavku protestujících vstříc. Nespokojenost této části lidí totiž není masivní. Průzkumy veřejného mínění navíc dokazují, že jeho schopnostem spravovat tuto zemi věří stále kolem 30 procent dotázaných. To je zhruba dva a půl krát více než politickým konkurentům.

Protest proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi

Výjezdy vlády do různých koutů Česka, bezprostředním kontaktem s voliči a různými sliby si Andrej Babiš mimo jiné zajišťuje, aby do ulic nevyšlo více lidí.

Těm nespokojeným tak může na dálku vzkazovat, že lepší než demonstrovat by bylo s ním raději debatovat. Sice po tom příliš netouží, ale takovýmto gestem nemůže nic ztratit.

Petr Hartman

Podobně není ohrožován ani ze strany parlamentní opozice. Ta je roztříštěná a slabá. Což se mimo jiné projevuje v tom, že se nedokáže ujmout nespokojené části populace a s její pomocí stupňovat tlak na to, aby v čele vlády nebyl trestně stíhaný premiér.

V zemi se zavedenou demokratickou tradicí by to byla samozřejmost a nemuseli by kvůli tomu na ulicích protestovat lidé. V Česku to je už řadu měsíců holý fakt, který mimo jiné komplikuje sestavení plnohodnotné vlády. Tedy kabinetu, který by se těšil podpoře od většiny Poslanecké sněmovny.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.