Petr Hartman: Uprchlíci a čeští politici

4. září 2015

Většina českých politiků by problémy s uprchlíky chtěla řešit mimo území Evropské unie. Problém je v tom, že v tuto chvíli neexistuje rychle realizovatelný plán, jak to provést.

Nepatří k němu návrh na neprodyšné uzavření schengenského prostoru, jak si to představuje například předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Ostatně vybudování plotu v Maďarsku, který měl zabránit nelegálnímu přechodu maďarské hranice se Srbskem, to názorně dokazuje. Příliv migrantů neustal a budapešťská nádraží se v posledních dnech plnila stovkami uprchlíků, kteří se snažili vlakem dostat do Německa.

Což zároveň názorně připomíná, že desítky tisíc migrantů už jsou uvnitř schengenského prostoru a snaží se v něm pohybovat. Většinou směrem do Německa či Skandinávie, kde věří, že budou klidněji žít, než ve své vlasti nebo v jiných zemích Evropské unie.

Čtěte také

Proto úvahy o vybudování jakési varianty železné opony kolem schengenského prostoru nejsou v tuto chvíli příliš aktuální. Do stejné kategorie patří i návrh na potápění lodí, které pašeráci využívají k přepravě tisíců uprchlíků na starý kontinent.

Ten zaznívá opakovaně a je to asi tak všechno, co v této souvislosti bylo dosud podniknuto. Rovněž jiné způsoby boje proti pašerákům nejsou zatím účinné.

Ministři vnitra SR a ČR Robert Kaliňák a Milan Chovanec

Realitou zůstává, že země typu Maďarska se potýkají s masivním přílivem uprchlíků a snaží se tyto davy lidí brzdit v přesunu do vysněných států. Kdyby se tisíce migrantů daly najednou do pohybu, přenesly by se problémy do tranzitních zemí.

Ty by potom mohly volit prakticky pouze dvě řešení. Buďto na zastavení migrantů v dalším putování mobilizovat armádu, nebo vytvořit koridor, kterým by dané území pokud možno co nejrychleji opustili. Ostatně v tomto duchu hovořil po setkání se slovenským kolegou ministr vnitra Milan Chovanec.

Čtěte také

Čeští politici by na tento scénář měli být dopředu připraveni. Zároveň není reálné, že by nějakou vlastní iniciativou způsobili zásadní obrat v řešení uprchlické krize. Což pochopitelně neznamená, že by měli být pasivní a na unijní úrovni se o nic nesnažit.

Základním předpokladem k tomu je, aby se nejprve shodli mezi sebou. Nejenom na tom, že by bylo nejlépe řešit problémy s uprchlíky mimo území Evropské unie.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.