Petr Hartman: Věra Jourová složila poslanecký mandát

21. říjen 2014

Během několika týdnů přišla o ministerský post, o funkci místopředsedkyně úspěšného hnutí a také o mandát poslance. Řeč není o člověku, který v politice zkrachoval. Zmiňovaný výčet ztrát patří k Věře Jourové, která míří do Bruselu.

Tam by se měla stát členkou Evropské komise. V ní by měla mít na starost oblast spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovnosti pohlaví.

Byť se v dosavadním životě těmto problémům nijak zvlášť nevěnovala, zvládla v Evropském parlamentu tzv. grilování a křeslo eurokomisařky má na dosah.

Momentálně už nemá svůj osud ve svých rukou. Musí se spolehnout na to, že většina europoslanců zvedne pro navrženou komisi ruku.

Ještě před několika dny to nevypadalo na to, že by všichni kandidáti hladce prošli. Bývalá slovinská premiérka při slyšení před výbory neuspěla a musela být rychle nahrazena.

Čtěte také

Jeane-Claude Juncker změnu na poslední chvíli zvládl, byť musel prohodit kompetence u dvou budoucích eurokomisařů. Proto by měla být komise jako celek potvrzena ve funkci.

Tím se definitivně uzavře cesta Věry Jourové z Prahy do Bruselu. V poslední době bylo zřejmé, že představuje jednosměrku. Kdyby se Jourová eurokomisařkou nestala, jen obtížně by se znovu zapojila do politického dění v České republice.

Budoucí česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO) se zúčastnila 21. října v Praze jednání Poslanecké sněmovny, na němž složila poslanecký mandát

Ostatně sama připouštěla, že by návrat nebyl v tuto chvíli možný. Byť to sama nevyslovila, jedním z důvodů je její vztah s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, který nebyl zrovna idylický.

Projevil se například v momentu, když se hledal nástupce Jourové do vedení ministerstva pro místní rozvoj. Odcházející šéfka tohoto resortu a zároveň členka nejužšího vedení hnutí ANO neměla na obsazení tohoto významného postu prakticky žádný vliv.

Zároveň se jí dařilo prezentovat v médiích takovým způsobem, že byla považována po Andreji Babišovi za nejvýraznější tvář ANO.

Nebýt jejího přesunu do Bruselu, došlo by spíše dříve než později k jejich vzájemnému konfliktu. Je pravděpodobné, že by z něj Jourová nevyšla jako vítěz. Naznačují to rovněž kroky nové ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové, které úplně nenavazují na práci její předchůdkyně.

Pokud se naplní očekávání a poslanci v Evropském parlamentu schválí novou komisi, nemusí si Věra Jourová příliš lámat hlavu s tím, jaká bude její budoucnost v hnutí ANO.

autor: Petr Hartman
Spustit audio