Petr Hartman: Více peněz pro armádu

31. červenec 2015

Výdaje na armádu by měly v České republice činit minimálně dvě procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to ze závazků týkajících se členství země v Severoatlantické alianci. Dosažení zmiňované výše je v tuto chvíli poměrně vzdálené.

Za úspěch bude možné považovat, pokud se ke dvěma procentům začnou armádní výdaje každoročně přibližovat. Drobný posun nastal v letošním roce a malý krůček by měl být učiněn i v tom následujícím.

Měl by mít hodnotu dvou miliard korun. Alespoň takovou představu má ministr obrany Martin Stropnický a snaží o ní přesvědčit své vládní kolegy v čele s ministrem financí Andrejem Babišem.

V době, kdy Evropu ohrožuje konflikt na Ukrajině, uprchlická vlna z Afriky a Asie, mohou být politici a tím i veřejnost více nakloněni navýšení armádního rozpočtu. V minulých letech tomu bylo spíše naopak. Pokud politici potřebovali ve státním rozpočtu škrtat ve výdajích, odnesla to armáda.

Čtěte také

Projevovalo se to například tím, že se nedostávalo vojáků a některé jednotky zůstaly početně nenaplněny.

Více peněz z rozpočtu umožní přijímat nové lidi. V letošním roce by jich mělo být zhruba patnáct set, v tom příštím až dva tisíce. Investovat by se mělo nejenom do lidí, ale také do jejich výzbroje a kvalitnější techniky.

armádní technika

Snad to budou výdaje smysluplnější, než tomu bylo v minulosti. Připomenout lze drahé obrněné transportéry, dopravní letadla a podobně.

Některé zakázky doprovázelo podezření z korupce, jiné zase byly výrazem nekoncepčnosti. Ostatně v současné době se armáda snaží zbavit nepotřebné techniky a získat alespoň stovky milionů korun.

Čtěte také

Řada skandálů, která v minulosti provázela armádní hospodaření, názorně ukazuje, že na armádní výdaje nelze pohlížet pouze jejich výší. I kdyby překračovaly požadovaná dvě procenta hrubého domácího produktu a nehospodárně se s těmito penězi zacházelo, obranu země by to nezkvalitnilo.

Zároveň není možné tyto finance neustále snižovat. Jejich nedostatek neumožňoval udržet v uniformách kvalitní lidi. Nezajišťoval jim dlouhodobě pořádný výcvik a požadavkům doby odpovídající výzbroj a výstroj.

Ministr obrany Martin Stropnický

Výsledkem takovéhoto omezování peněz by mohla být jedině nefunkční armáda, kterou by bylo lepší rovnou zrušit. To by byl v současné mezinárodně bezpečnostní situaci hazard.

Proto je potřeba armádní výdaje postupně zvyšovat a zároveň s nimi hospodárně nakládat. Zdá se, že si to politici začali uvědomovat. Otázkou zůstává, jak dlouho jim to vydrží?

autor: Petr Hartman
Spustit audio