Petr Hartman: Zákony inspirované Andrejem Babišem

30. červenec 2015

Musím vstoupit do politiky, abych účinně bojoval proti korupci a klientelismu. Zhruba v tomto duchu zdůvodňoval majitel Agrofertu Andrej Babiš založení hnutí ANO.

Po volbách se z kritika stal přímým aktérem politického dění. V křesle ministra financí tak musí opatrně balancovat mezi vlastními zájmy a prospěchem státu.

Dvojrole vlivného politika a zároveň majitele velkého podniku pochopitelně vyvolává podezření, zda dostatečně odděluje oba světy. Není proto překvapením, že Babišovo působení ve vysoké politice se stalo inspirací pro přípravu zákonů. Konkrétně těch, které se týkají financování politických stran a majetkových přiznání politiků.

Předseda hnutí ANO to vnímá tak, že některé pasáže jsou namířeny přímo proti němu. Zákony by se neměly psát kvůli konkrétním osobám. Zároveň však není nic špatného na tom, když jsou na základě konkrétních zkušeností do nich zapracovány určité věci.

Čtěte také

Například v souvislosti s financováním politických stran by v budoucnosti nemělo být umožněno investovat do konkrétního politického uskupení vysokou sumu. Stanovení maximální výše sponzorských darů by mohlo zamezit pochybnostem o tom, zda si někdo nezřizuje politickou divizi konkrétní firmy.

V souvislosti s majetkovými přiznáními by se zase mohla objevit pasáž omezující podnikatelské aktivity ministrů. Například takovým způsobem, že by po dobu výkonu vládní funkce měli povinnost převést svoji firmu do svěřeneckého fondu a ustanovit jeho správce, který by se o firmu v tomto čase staral.

Andrej Babiš

To však není součástí návrhu, který schválila vláda. Hodlá ho do něj začlenit jeden z opozičních poslanců.

Byť ani v jednom případu se nezmiňuje jméno Andreje Babiše či Agrofertu, je zřejmé, že jsou to pasáže, které se ho týkají. Zároveň je potřeba zdůraznit, že to jsou návrhy, které mají ještě daleko k tomu, aby začaly platit. Musí projít parlamentem.

Bude zajímavé sledovat, jak se k takovýmto návrhům postaví hnutí ANO. Hodlá-li naplnit sliby o boji za lepší transparentnost politiky, nemělo by mít problém zvednout pro tyto zákony ruku. I když slova ještě neznamenají konkrétní činy.

Čtěte také

Názorně se to ukázalo v momentu, kdy sněmovna rozhodovala o daňovém zvýhodnění biopaliv.

Tedy o věci, která se týkala Babišova podnikatelského impéria. Hnutí ANO vyvolalo dojem, že prodloužení tohoto zvýhodnění nepodpoří. Ve skutečnosti učinilo pravý opak.

autor: Petr Hartman
Spustit audio