Petr Holub: Ahoj, jsem z vlády a přišel jsem vám pomoci

6. březen 2017

Ronald Reagan se proslavil nejen jako úspěšný americký prezident a faktický vítěz studené války. Zároveň po něm zůstala řada citátů. Jeden z nich popisuje, jak se státy chovají k ekonomickým aktivitám. „Pokud se to hýbe, zdaňte to. Pokud se to pořád hýbe, regulujte to. A pokud se to přestane hýbat, začněte to dotovat,“ řekl někdejší prezident a jakoby tím předem popsal různé iniciativy české vlády z uplynulého týdne.

V poslední době zdejší politici průběžně vymýšlejí, jak zvýšit daně živnostníkům, teď je třeba na pořadu dne plán omezit možnost paušálních odpisů jen na opravdu malé živnosti. A ve středu, jak známo, přišla na obchodníky nová daňová regulace. Museli zavést elektronické pokladny EET, což pro mnohé z nich znamená likvidační nárůst výdajů. Postihlo to zvláště živnostníky na malých obcích, kteří mají minimální obrat.

A hned ve čtvrtek vystoupil ministr zemědělství Marian Jurečka, který přislíbil „specifickou finanční podporu pro samoobsluhy v členění dle velikosti obce a dále na pojízdné prodejny“. Co vypadalo jako bonmot prostořekého prezidenta, se stalo v České republice těchto dnů skutečností: zdanit, regulovat a dotovat.

Někdy se s tím ještě polemizuje, ale také Česko se musí potýkat s fenoménem zvaným vylidňování venkova. Začalo to poměrně rychlým tempem už v dobách socialismu, který likvidoval malé podniky a veškerou místní aktivitu podřídil průmyslově-zemědělským konglomerátům.

Model socialistické vesnice

Těm pro rostlinnou výrobu na nepřehledných lánech stačí minimum lidí, proto někde ubývá obyvatelstva, jinde lidé jenom stárnou, perspektivy jsou však zhruba na třetině území republiky neradostné. Venkov může zachránit jen blízkost velkých měst. V idylických vískách se dá bydlet, když z nich je blízko do práce a městských nákupních center.

Pojízdná prodejna pekařství

Úkolem se stává povinnost udržet jakýkoli malý obchod v obcích, kde ubývá lidí, případně tam, kde příslušnost k nějaké aglomeraci pomalu zvyšuje kupní sílu obyvatelstva a slibuje budoucí rozkvět.

Teď informuje Sdružení místních samospráv, že zavedením EET zanikly stovky malých obchodů na vesnicích. Dalo se to čekat předem, přesto vládní zásah proti neplatičům daní v první řadě zlikvidoval obchody, které se zlikvidovat neměly. Pokud se dopouštěly daňových úniků, šlo o tak malé peníze, že to státní rozpočet nepoznal. Ale jak říkal už prezident Reagan, když je možné regulovat, státní úředník regulovat bude.

Teď se tedy budou obchody zase dotovat. Dá se předpokládat, že je budou provozovat řetězce typu někdejší Jednoty. Pokud se tento plán naplní, půjde o návrat do časů před listopadem 1989. Každá vesnice s nejméně pěti sty obyvateli bude mít svůj státem dotovaný malý obchod.

Tím se ovšem jenom vrací model socialistické vesnice, který ve skutečnosti stál na začátku tuzemského vylidňování venkova. Podle prezidenta Reagana zní nejnebezpečnější věta na světě: „Ahoj, já jsem z vlády a přišel jsem vám pomoci.“ Teď ji tedy uslyšel český venkov.

autor: Petr Holub
Spustit audio