Petr Holub: ANO 2011 na pražských radnicích

28. listopad 2014

Odpověď na otázku, jak se vyprofiluje hnutí ANO 2011 a jakou politiku povede, si položili občané nejpozději po loňských parlamentních volbách. Pak ještě proběhly volby do Evropského parlamentu, komunální volby, sestavovaly se vlády na radnicích, a dnes už je jasno. Odpovědi se nedočkáme nikdy.

Experti si ani nemuseli lámat hlavy se složitými analýzami, prostý popis jednání o složení nových rad ve velkých městech, je analýzou sám o sobě. Stačí se dokonce omezit na radnice městských částí v Praze, které se tentokrát staly malebnou ilustrací platnou pro celé Česko. Občané jiných měst ať trpělivě snesou výklad pouze o Praze, přece jen se velikost patnácti hlavních městských částí pohybuje od dvaceti do sta tisíc obyvatel.

Čtěte také

Je zajímavé pozorovat strategii hnutí ANO. V některých městských částech, především na čtvrtém obvodě anebo na Černém Mostě sice vyhrálo hnutí Andreje Babiše volby, smluvili se však proti němu ostatní a vítěze do městské rady nepustili. To by naznačovala určitou míru neschopnosti vyjednávat, případně spiknutí starých struktur proti novému subjektu, který chtěl konečně dát věci do pořádku.

Ovšem staré struktury se v jiných případech hnutí ANO nebály, třeba v šestém pražském obvodu, v Modřanech ani v Jihozápadním městě, kde jeho představitele ochotně přijaly do obvodní koalice.

S mikrofonem na Jižní město

Na druhé straně platí, že když volby vyhrálo protestní hnutí nezávislých občanů jako na Jižním Městě, také k němu se ANO 2011 přidalo.

ANO nakonec získalo kromě místa primátorky na hlavní radnici jen tři obvodní starosty, v Hostivaři, osmém a desátém obvodě. Poslední dva příklady jsou nejzajímavější. Politická scéna v Praze je rozbitá a koalici často tvoří pět subjektů. Osmý a desátý obvod je však možné označit za nejrozbitější. Sestavení jejich rad trvalo nejdéle, až do tohoto týdne, a opravdu stojí za to.

Čtěte také

Na Praze 8 se ANO spojilo se sociálními demokraty, Zelenými, a co je v Praze zcela unikátní, přijalo tichou podporu od komunistů. Překročilo tím hranice, které se dodržují ve všech velkých městech s výjimkami pouze v severních Čechách a na severní Moravě.

V desátém pražském obvodě došlo k úplné resuscitaci staré koalice, kterou podle novinářů zakládal ještě legendární kmotr Hrdlička. K ODS, jedné jeho poboční straně, sociálním demokratům a Zeleným se sice nově přidalo ANO, jeho vedoucí a také budoucí starostka Radmila Kleslová však donedávna řídila v městské části sociální demokracii. Existuje tedy i případ, kdy se s pomocí ANO úplně konzervovaly staré poměry, a právě v tom případě, kdy se Babišovo hnutí stalo hlavním hráčem na radnici.

Radmila Kleslová, nová starostka Prahy 10

Strategii ANO 2011 v městských částech Prahy lze tedy označit jediným obratem, naprostá nepředvídatelnost. Jde sice vypozorovat značnou obratnost při snaze dobrat se co nejrychleji k moci, byť se někdy přihodí i amatérské chyby.

Strategie tažení za mocí se v každém případě úplně pragmaticky přizpůsobuje dosavadní politické struktuře. Možná se ANO v nepřehledných bažinách pražské politiky ztratí, možná vytvoří jednotný blok, který získá nad hlavním městem úplnou kontrolu a třeba metropoli někam povede. Možné je leccos, předvídat však nic nejde.

autor: Petr Holub
Spustit audio