Petr Holub: Blíž k občanům! Hlavní úkol pro novou vládu

30. říjen 2017

Volby jsou katastrofou, tak to vypadá z velké části komentářů v novinách i na ulici. Dokonce i vítězové prozrazují určitou míru nervozity, protože jejich výpady proti konkurenčním stranám jsou zbytečné a kontraproduktivní.

Tato nálada se nezmění, dokud nebude sestavena vláda přijímaná značnou částí společnosti. Pro občany tím vzniká situace, při které mají dvě možnosti. Buď mávnout rukou a nechat ty nahoře, ať si to vyřídí a neobtěžují. Anebo si sám ujasnit požadavky, co by měla budoucí vláda nejdůležitějšího dělat a pak jí podle toho hodnotit, případně nějak své představy zveřejnit a vládu vyzvat, ať se podle nich řídí.

Tak, jak to učinila Česká manažerská asociace, která věcně popsala, co České republice chybí a co tedy – přirozeně – budeme chtít po nové vládě zlepšit.

Asociace manažerů neobjevila Ameriku, přesto je hodnota v její věcnosti. Využila říjnovou publikaci Zprávy o globální konkurenceschopnosti na rok 2017 a uvedla, co tato zpráva hodnotí jako hlavní nedostatek.

Z pokud možno objektivních dat vyplývá, že v Česku nefungují instituce ani infrastruktura, zvláště ta dopravní. Tak je to jednoduché. K tomu je každý rok zveřejňován dotazník, který zjišťuje, co považují experti a podnikatelé za největší problém při podnikání.

Výmoly na silnici nedaleko Roudnice nad Labem.

Zatímco před třemi lety to byla nevýkonná státní byrokracie a korupce, tentokrát jsou zřetelně největšími problémy daňové regulace a opět nevýkonná státní byrokracie.

Vrchnost, která diktuje

Z toho se dá leccos usoudit. Česká vláda se v uplynulých čtyřech letech snažila vylepšit stav byrokracie a dát do pořádku daňový systém. Zažili jsme zavedení služebního zákona i posílení finanční zprávy, která měla zasáhnout proti daňovým únikům a posílit tak konkurenceschopnost těch poctivých.

Podle zjištění Světového ekonomického fóra to nejspíš úplně nevyšlo, a tak by bylo namístě s tím něco dělat. Odcházející kabinet nejspíš dobře definoval, v čem je hlavní problém pro podnikatelské prostředí a vůbec veřejnou správu, správně deklaroval svou vládní agendu, jenže popsané problémy se ještě zhoršily.

Jak najít lepší řešení, to je teď výzva, kterou by nový premiér měl vysvětlit ještě předtím, než požádá sněmovnu o důvěru.

Petr Holub

Světový index konkurenceschopnosti naznačuje, co by se mělo dělat. Opravdu vážným problémem jsou také silnice. Nejsme nejhorší v Evropě, existují však africké země s lepším stavem silnic. Právě na silnicích se dá demonstrovat špatná výkonnost tuzemské byrokracie, protože jak víme, příprava staveb vázne.

Může to být neschopností státních úředníků, sami úředníci však tvrdí, že vina není na jejich straně, ale na straně občanů, respektive občanských sdružení, která překážejí, blokují pozemky pro dálnice a podobně.

Možná právě tím odhalili, v čem je skutečný problém státní byrokracie. Vystupuje jako vrchnost, která občanům diktuje, co mají dělat, a pokud nesouhlasí, jsou obviněni z obstrukcí a bůhvíjakého porušování zákonů. Je tedy třeba s nimi zatočit. Pokud tímto způsobem plánují trasy dálnic nebo vybírají daně, pak je jasné, co by měla příští vláda zlepšit.

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.