Petr Holub: Policie obvinila předsedkyni ERÚ

26. srpen 2013

Policie navrhla obvinit deset osob, které se podílely na podvodu s fotovoltaickými elektrárnami Zdeněk-Sun a Saša-Sun. Údajně prý zfalšovaly dokumentaci, aby prokázaly, že obě zmíněné elektrárny o celkovém výkonu 13 megawattů byly zapojeny před prvním lednem roku 2010.

Termín byl důležitý, protože elektrárny zapojené do konce roku 2010 mají pro příštích dvacet let nárok na výkupní cenu 12 korun za kilowatthodinu, fotovoltaické parky zapojené od ledna 2011 dostávají poloviční sazbu.

Občan přirozeně ocení práci policie, která případ dotáhla až k obvinění, přesto po zveřejnění zprávy vznikají přirozené rozpaky. Mezi obviněnými je také předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, která je podezřelá z toho, že se snažila se svou blízkou známou a spolupracovnicí případ pokrýt.

Z toho skutečně zůstává rozum stát, protože Alena Vitásková, která do úřadu nastoupila před dvěma lety, vystupovala proti slunečním elektrárnám nesmiřitelně a tvrdě. Ona sama i její příznivci logicky spekulují o tom, že ve skutečnosti jde o spiknutí tzv. solárních baronů, kteří se jí mstí za to, jak jim šlape na paty. Přesto ani Vitáskové příznivci nemohou zpochybnit, že k podvodu s elektrárnami Zdeněk-Sun a Saša-Sun došlo a že se ho Energetický regulační úřad pokusil pokrýt v období po nástupu Vitáskové.

V každém případě budeme svědky paradoxní situace, kdy jeden z nejdůležitějších státních úřadů povede člověk, kterého policie obvinila de facto ze zneužití svých pravomocí. Jsme v Česku a tak je jasné, že předsedkyně Vitásková na funkci rezignovat nebude.

Navíc vzniká další zneklidňující otázka. Třeba nejde jen o výpadek v případu Zdeněk-Sun a Saša-Sun, třeba Vitásková ve skutečnosti spolupracuje i s dalšími solárními barony a tuto spolupráci svou radikální rétorikou proti všem obnovitelným zdrojům jen maskuje. Vypadá to jako běžná paranoická konstrukce, v Česku se však nevyplatí podceňovat schopnosti lobbyistů. Energetický úřad pod vedením Vitáskové rozhodně nezasáhl proti solárním baronům, kteří své elektrárny zapojili v kritickém roce 2010 a dnes vydělávají stamiliony. Samozřejmě, nemá k tomu žádné nástroje.

Tuzemský boj s fotovoltaickými elektrárnami je vůbec podivně nedůsledný. Sněmovna na poslední chvíli schválila zákon, který má omezit obnovitelné zdroje. Zabrání od příštího roku stavbě nových elektráren, zároveň však připouští, že na třetinu poklesne solární daň. Majitelé fotovoltaických parků zapojených v letech 2009 a 2010 tak budou inkasovat čtyři miliardy ročně navíc, aniž by museli hnout prstem. Zaplatí to občané ze svých daní.

Obvinění předsedkyně Vitáskové připomíná, že stát neselhal pod tlakem bohatých investorů pouze v letech 2009 a 2010, kdy státní instituce nezabránily zapojování slunečních elektráren s nesmyslně vysokou výkupní cenou. Ke dalším selháním dochází dodnes a silácká slova o tom, jak zatočíme se solárními barony, slouží jen k uklidnění či zmatení veřejnosti.

autor: Petr Holub
Spustit audio