Petr Holub: Snadné řešení povolebního patu - vláda s ANO bez Babiše

6. listopad 2017

Jednání o vládě se zasekla víc, než se zdá. Jako kdyby nestačil základní rozpor, že s vítězem voleb, kterým je hnutí ANO, nikdo nechce sestavit vládu.

Tady se ještě nabízí neortodoxní řešení doporučované prezidentem Milošem Zemanem, podle kterého vznikne menšinová vláda premiéra Andreje Babiše. Bude pak už záležet na ostatních osmi parlamentních stranách, ať samy najdou model, podle kterého chtějí vládu nového premiéra tolerovat. Ať chtějí nebo nechtějí, nakonec stejně budou muset.

Jenomže z jednoho důležitého pohledu je takové řešení neprůchodné, dalo by se říci, z pohledu Evropy či Evropské unie. Nastolit vládu bez ohledu na to, jestli získá či nezíská důvěru sněmovny, a nechat jí pak řadu měsíců nebo několik let vládnout, je v rozporu s pravidly zastupitelské demokracie.

Dá se čekat, že důležité státy Evropské unie budou na těchto pravidlech trvat. Je pravda, že před sedmi lety se Belgičanům nedařilo sestavit po volbách vládu přes 500 dnů, ovšem to byl výjimečný případ, který není správné napodobit. Zároveň to nebyla příležitost nastolit vládu premiéra bez důvěry. Zemi administroval předseda vlády Yves Leterme, který měl důvěru ještě od předchozího parlamentu.

Jinými slovy: Pokud nebude české vládní řešení respektovat pravidla zastupitelské demokracie, způsobí si tím potíže, třeba vypovězení diplomatických vztahů od jiných evropských zemí, jako se stalo roku 2000 Rakousku.

Miloš Zeman a Andrej Babiš

Stačí jediné prohlášení

Řešením není ani dohoda hnutí ANO s komunisty nebo nacionalisty Tomia Okamury, nakonec sám šéf ANO Babiš si je vědom, že by i tím svou vládu vyloučil ze slušné evropské společnosti. Jako by z povolební pasti nebylo žádné východisko.

Ve skutečnosti řešení existuje a uplatnit ho by šlo velice snadno. Strany nechtějí vládnout s hnutím ANO, protože prosazuje za premiéra člověka, kterého policie v říjnu obvinila z trestného činu. Ve volbách sice znovu získal imunitu, tím se však problém neřeší, jak tuší většina politiků a asi i voličů.

Nakonec sám Babiš se o dohodu koalice na podporu své vlády snažil spíše jen platonicky a od začátku sázel na menšinovou vládu – jistě tušil, co bude nepřekročitelnou překážkou jakékoli dohody. Logickým řešením by tedy bylo, kdyby ANO navrhlo na místo premiéra někoho jiného přinejmenším do té doby, než se případ Čapí hnízdo, který vedl k trestnímu stíhání, vyřeší. Může jít o proces, který se potáhne řadu let.

Pro ty, kdo věří v Babišovu nevinu, je tedy v takovém řešení skryta zásadní nespravedlnost. Vždyť je možné, že nevinný člověk nemůže využít volební vítězství jen z toho důvodu, že ho někdo obvinil. Na druhé straně je pravda, že nástup člověka s vyhlídkou na trestní stíhání do funkce premiéra, který rozhoduje o tom, kdo bude ministrem vnitra a kdo ministrem spravedlnosti, znamená riziko pro právní stát.

Petr Holub

Stačí jediné prohlášení, že premiérem za ANO nutně nemusí být Babiš, a nezvyklý pat bude odblokován. Nejde předem říci, jak by i v takovém případě jednání o vládě dopadlo, konečně by se však začalo jednat a jednalo by se podle pravidel zastupitelské demokracie.

Autor je komentátorem serveru Echo24.

autor: Petr Holub
Spustit audio