Petr Holub: Ždímat horníky je normální

10. květen 2016

„Už je třeba jasně říct, v čem spočívá problém OKD.“ Těmito slovy začíná minutový komentář Petra Fischera v internetových novinách iHned.

Protože opravdu trvá minutu, tak se záhy dozvíme, proč je v uhelné společnosti krize, která hrozí propuštěním tisíců lidí. Může za ni stát a odbory, to je zřejmé. Už dávno je majitel OKD varoval, že nastává zlá doba, protože padá trh s uhlím a hroutí se těžba. Přesto odboráři a ministři nic nedělali a teď, když je to už opravdu špatné, žádají, ať firma, která se mezitím stačila hluboko zadlužit, zachová sociální ohledy k zaměstnancům.

Je tedy opravdu podivné, když se najednou kritizuje zlý kapitalista. Nedělal nic špatného a slovy komentátora jen „ždímal svou investici“. Když už nic nepřináší, tak se jí chce zbavit, to je logické. Je zbytečné si stěžovat, kapitalismus přece rušit nechceme.

Tolik komentář v internetovém deníku, který patří k Hospodářským novinám a k mediálnímu impériu Economia.

Čtěte také

Většině lidí asi zůstává nad takovým výkladem rozum stát. Vládu za její postup vůči OKD jde asi těžko chválit. Zvláště za chování počátkem století, kdy nechala ostravské doly privatizovat. Klidně asistovala tomu, že se jich hluboko pod cenou zmocnil finanční žralok, za kterého byl v médiích s jistou úctou označován Zdeněk Bakala, spolumajitel investorské firmy NWR.

A vůbec se nestarala o to, že se blíží doba, kdy je bude třeba zavřít. Na rozdíl od německých dolů se třeba nemusel investor zavázat k sociální odpovědnosti, která znamená, že po propuštění bude platit bývalým horníkům renty, ani není odpovědný za to, jak se rekultivuje krajina po těžbě. V tom má komentář Hospodářských novin nakonec pravdu.

Horníci Dolu Darkov na Karvinsku

Vláda si měla finančního žraloka pohlídat, když už mu doly prodávala. Žralok se ovšem činil. OKD ročně těžila a prodávala kolem deseti milionů tun uhlí a odtud plynuly každoroční miliardové zisky. Ještě v roce 2011 to bylo podle účetní závěrky sedm miliard korun.

Další vysoké částky získala důlní společnost prodejem akcií na burze. Ztrátu přiznaly OKD v roce 2013 a od té doby to zkrátka nejde. Finanční investor Bakala a jeho kolegové prostě doly vyždímali a prázdnou slupku odhodili.

Čtěte také

Není třeba se nad tím morálně rozhořčovat, ale dá se konstatovat, že investor necítil ani v nejmenším žádnou společenskou odpovědnost. Šlo o podnikatele, který nechtěl něco vytvořit, ale jen tahat peníze. O osud regionu ani pracovníků se nezajímá ani v nejmenším. Lidé budou bez práce, on sám si nechá miliardy. Inu, kapitalismus, ovšem českého střihu, nutno dodat.

Divné ovšem je, že se novináři tak nezodpovědného prospěchářství zastávají. Tento fakt se dá bohužel vysvětlit tím, že vydavatelství Economia a tedy i internetové noviny iHned patří stejnému finančnímu žralokovi Bakalovi, který až do února ovládal OKD. Stručně řečeno, horníci vydělávali miliardy, ze kterých Bakala mimo jiné platil i své novináře.

Teď hrozí horníkům trapná nezaměstnanost a dobře placení novináři hájí svého miliardáře, který horníky do této nepříjemné situace dostal. Kdyby aspoň mlčeli. Jak říká na konci jedné své povídky Gogol: Smutno je na tom světě, pánové.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Petr Holub
Spustit audio