Petr Holub: Značné rezervy v podpoře podnikání

3. listopad 2016

Ministři průmyslu a financí, Jan Mládek a Andrej Babiš, se už chystali oslavovat zlepšení pozice Česka v žebříčku Světové banky, který oceňuje kvalitu podnikatelského prostředí v jednotlivých zemích.

Češi skončili na 27. místě a to bylo nejlepší umístění ze všech historických žebříčků. Bylo tedy co slavit a také připomenout, že za tím už musí být snaha současné vlády podnikatelům pomoci. Nakonec oslavy úplně nedopadly, protože se ukázalo, že výsledek není úplně skvělý. Byl vyústěním toho, že se změnila metodika a také že se revidovaly vstupní údaje.

Z pohledu této nové metodiky se pozice Česka proti loňsku zhoršila, i když jen o jedno místo. To je tradiční bolest světových žebříčků, které se vydávají jako marketingový produkt, že se jako součást marketingu různých politiků také využívají. Obvykle se pak zapomene, že někdy celkem přehledně popisují stav určitého sektoru.

To je také případ podnikatelského indexu Světové banky. Ukazuje, že Česko patří tradičně do průměru tržních ekonomik. Situace se za poslední rok podle Světové banky mírně zlepšila pro začínající podnikatele, jinak všechno zůstává víceméně stejné. To je samo o sobě vysvědčením pro vládu, která slíbila, že významně sníží byrokratickou zátěž pro malé a střední podnikatele.

Nadále tedy přetrvává situace, kdy to začínající podnikatelé nemají lehké, kdy musí každý věnovat příliš mnoho času svému daňovému přiznání, nemluvě o tom, jak dlouho trvá vyřízení žádosti o stavební povolení.

V Česku převládá skepse

Rozhodujícím parametrem se pro Česko pomalu stává čas, který podnikatel věnuje daním. Loni i letos to má být podle Světové banky 234 hodin za rok. Tento údaj asi není úplně aktuální, protože po novém roce bylo zavedeno kontrolní hlášení k dani z přidané hodnoty, to je pro každého práce navíc a ve statistice se to očividně nepromítlo.

účtenky, kasa, pokladna

Další komplikací bude zavedení elektronických pokladen EET. Říci podnikatelům, že s tím nebudou mít časové náklady, znamená vystavit se fyzickému útoku. Není však vyloučeno, že Světová banka nebude pokladny považovat za další komplikaci. Letos zavedlo úplně stejné pokladny EET Slovinsko a daňová administrativa se tím prý neprodloužila.

Odstup Světové banky od poměrů v jednotlivých zemích i místních emotivních debat je očividný, může však pomoci k tomu, aby se prosadil nějaký všeobecně sdílený názor, který může být základem pro změnu poměrů k lepšímu.

Hlavním předpokladem ke změně a k tomu, aby byly tyto žebříčky opravdu užitečné, ovšem zůstává, že nemají být používány pouze k marketingu. Podstatnější je, že upozorňují na nedostatky, které jsou z pohledu Světové banky důležitou překážkou k prosperitě.

Z posledního žebříčku vyplývá, že Česko má především značný dluh k začínajícím podnikatelům a k malým firmám. V posledních letech se v těchto oborech poměry nezlepšily a málokdo je takový optimista, že by nějaké zlepšení očekával. Spíše převládá v Česku obvyklá skepse.

Využít jasnou definici nedostatků k vypracování srozumitelného plánu, jak poměry zlepšit, to bude zřejmě úkol pro příští volby. Pracovat na tom je ovšem třeba už dnes, připomíná index Světové banky.

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.