Petr Honzejk: Kalousek je pro TOP 09 volba z nutnosti. Budoucí úspěch nezaručuje

27. listopad 2015

TOP 09 si o víkendu zvolí do čela Miroslava Kalouska a usnese se, že je jedinou politickou silou hájící v době hnědnutí společnosti a oligarchizace politiky hodnoty svobody, evropanství, lidských práv.

Strana bude prozatím jednotná, s jasným hodnotovým vymezením. Není to málo, ale na garanci budoucího úspěchu to nestačí.

Volba Miroslava Kalouska je spíše volbou z nutnosti než z nadšení a přesvědčení. Žádnou jinou silnou osobnost po odchodu Karla Schwarzenberga strana nemá. A i politický program je nyní spíše negativní: Antizeman, Antibabiš. TOP 09 je po všech stránkách v hluboké defenzívě.

Obranné boje jsou samozřejmě někdy v politice nutné. Ale otázkou je, zda má strana potenciál pro obrat a protiútok. Aby mohla být odpověď kladná, musela by TOP 09 vyřešit dva hlavní problémy. Tím prvním je osoba lídra. Miroslav Kalousek je jistě jeden z nejinteligentnějších a neschopnějších politiků v Česku.

Čtěte také

Ale zároveň jde o kontroverzní postavu, která představuje snadný terč pro protivníky – Andreje Babiše i Miloše Zemana. Pokud Kalousek fungoval v tandemu s Karlem Schwarzenbergem, nevadilo to. Nyní ale bude na Kalouska víc vidět: I když Schwarzenberg zůstane čestným předsedou, ochranný štít v podobě knížecí aury bude nevyhnutelně řídnout.

Není pravděpodobné, že by se Kalouskovi podařilo přesvědčit veřejnost, že právě on je osobou, která by mohla převzít Havlovský étos, který je pro identifikaci s TOP 09 důležitý. Na to je Kalouskova pověst politického pragmatika příliš silná.

3. celostátní sněm TOP 09, Karel Schwarzenberg (vpravo) a Miroslav Kalousek

Bude stačit heslo „raději Kalousek než Babiš“? Lze o tom pochybovat.

Druhým problémem je ideový obsah. TOP 09 nemůže opustit pozici, která je že všech českých politických stran nejblíže západnímu politickému mainstreamu. Tedy důraz na společné evropské řešení uprchlické krize, na odmítání xenofobie a nového národovectví. Právě to ji odlišuje od ODS, která se populistickou cestou už vydala.

Čtěte také

Z druhé strany ale riziko spočívá v tom, že prounijní pozice je nyní v Česku vysoce nepopulární a vstřícností vůči uprchlíkům si nejsou většinově jisti ani samotní voliči Kalouskovy strany. TOP 09 musí proplout mezi dvěma osidly, z nichž každé hrozí stáhnout ke dnu: Mezi slepotou vůči preferencím voličů a populismem.

Nebude to snadný úkol. V situaci, kdy TOP 09 od úspěšných voleb v roce 2010 počítá v podstatě jen ztráty, se může o slovo přihlásit panika. Nutnou podmínkou úspěchu bude velké sebevědomí a pevné nervy.

Top 09 tisková konference Miroslav Kalousek

Pokud něco může hrát ve prospěch TOP 09, je to čas. Je vysoce nepravděpodobné, že by ve volbách 2017 mohla útočit na politický vrchol. V Česku se zpravidla politického kyvadlo pohne až v druhém volebním období.

TOP 09 má dost času na to, aby našla nového lídra a objevila principielní a přitom voličsky přiměřeně atraktivní polohu. Bylo by dobré, aby se jí to povedlo. Do značné míry na tom závisí budoucnost liberální pravice v Česku.

autor: Petr Honzejk
Spustit audio