Petr Honzejk: Konec přesidlovacího programu je ukázkou pokrytectví

11. duben 2016

Česká vláda zarazila program na přesídlení skupiny iráckých křesťanů do Česka. Politicky na tom určitě neprodělá.

Drtivá většina Čechů uprchlíky z Blízkého východu přijímat nechce, lhostejno zda jde o muslimy nebo křesťany. Jde nicméně o rozhodnutí ukvapené, morálně pochybné a pokrytecké.

Ukvapenost spočívá v tom, že vláda ruší program hned po prvním problému. Z 89 dosud přijatých Iráčanů se 25 rozhodlo odejít do Německa a vláda okamžitě přijala náhled ministra vnitra Chovance, že program nefunguje. Úplně pominula, že dvě třetiny uprchlíků v Česku zůstávají.

Čtěte také

Čistě matematicky vzato program ze dvou třetin funguje. Ne že by to bylo nějak ohromující, ale krach vypadá jinak. Slušným a logickým řešením by bylo přesidlovací program dotáhnout do konce a po čase ho vyhodnotit. Takhle to vypadá, že se jen čekalo na první problém, aby se mohlo vyjít vstříc protiuprchlickým náladám veřejnosti.

To je samo o sobě morálně pochybné, ale ještě horší morální lapsus spočívá v tom, že důsledkem je v podstatě uplatnění principu kolektivní viny. Za to, že 25 zmizelo do Německa, jsou trestáni další, kteří za nefér jednání svých krajanů pranic nemohou. V Kurdistánu a Libanonu čeká dalších 60 lidí z Iráku, kterým Česko slíbilo, že je přijme. A teď mají smůlu. Takto nevypočitatelně a surově se vláda svobodné země chovat nemá.

Čtěte také

A pokud jde o pokrytectví: ministr vnitra Chovanec prohlašuje, že ti uprchlíci, kteří odešli do Německa, zneužili důvěru státu a občanů Česka. Jenže stát v projektu žádné velké peníze nemá. Jde de facto o soukromou akci lidí ze sdružení Generace 21. Jestli má někdo nárok hovořit o zklamané důvěře, pak to jsou oni, rozhodně ne Milan Chovanec. Ten pro irácké uprchlíky neudělal prakticky nic a teď si jen s veškerou pompou myje ruce.

Ne že by byl projekt Generace 21 bez chyb. Zvolila si špatné spolupracovníky, výběr imigrantů na místě zřejmě neproběhl šťastně. Jenže to pořád neznamená, že bylo lepší nedělat nic. Kdyby v Česku existoval úspěšný státem řízený program imigrace – jako například v Kanadě, kde si kvalifikovaně vybrali lidi z uprchlických táborů a rozjeli integrační projekty, pak by měla vláda nárok Generaci 21 poučovat a pohoršovat se. Takhle je to opravdu čiré pokrytectví.

Čtěte také

Je to vlastně typická ukázka toho, jak se česká vláda v uprchlické krizi chová. Pořád dokola říká, že něco nejde, že něco nebude fungovat, ať už jde o kvóty na přijímání uprchlíků, nebo o přesidlovací program pro pár desítek lidí ohrožených válkou. Křičí ne-ne-ne, ale sama nenabídne vůbec nic. Jak už bylo řečeno, politicky na tom zřejmě vydělává, ale hezký pohled na tuhle obranářskou herní strategii opravdu není.

autor: Petr Honzejk
Spustit audio