Petr Příhoda: Někdejší „politruk“ krajským hejtmanem

3. únor 2014

Pan Chovanec se stal ministrem a už nemohl být plzeňským hejtmanem. Většina zastupitelstva zvolila novým hejtmanem Václava Šlajse. Do té doby nevadilo, že působil v řízení kraje za ČSSD, ale nyní média připomněla, že před Listopadem byl armádním důstojníkem, dokonce předsedou útvarové organizace KSČ.

Nastal poprask. Mě by zajímalo, jak se tehdy choval. Zda jako despota a šikanér, anebo jako v zásadě férový chlap, což nelze vyloučit. Dalo by se to zjistit. Např. vyptat se těch, kteří ho pamatují z dob své základní vojenské služby. To by nebyla obtížná investigace. Nestalo se. Interview s panem Šlajsem v ČT bylo velmi nepoučeným výslechem.

Psychologicky tomu rozumím. „Bývalý komunista“ krajským hejtmanem, to je pro mnohé stále silná káva. S předlistopadovým režimem máme pořád problémy, bylo by dobré se jich zbavit. Nejsnáze tak, že označíme a pranýřujeme ty, kdo za to mohou. Tedy komunisty, včetně těch bývalých. Neboť bývalý komunista je prý totéž jako „bývalý černoch“. To je ale pravda jen částečná. Záleží na tom, koho konkrétně se týká, i na tom, o kterou kapitolu naší minulosti jde. Jistě, bylo tu gottwaldovské vedení KSČ, byli sadističtí estébáci a bachaři. Spousta kariéristů. Ale reformní proces roku 1968 nastartovali komunisté (záhy nato zajisté už jen „bývalí“). Jiné to bylo za normalizace, ale i tak bychom měli pojem „bývalý komunista“ relativizovat – v zájmu pravdy.

Vyrovnat se s tíživou minulostí by bylo potřebné. Ale pojmout to tak, že jedny bez dalšího obviníme a všechny ostatní vyviníme, je pohodlný účelový sebeklam. Zdá se, že zatím to jinak neumíme. Bohužel. Příležitost dopídit se pravdy o sobě samých jsme promeškali. Máme na kontě více takových sebeklamů. Úpornou obhajobou pravosti rukopisných podvrhů počínaje a konče přesvědčením, že komunistický režim byl pohromou, která – s asistencí domácích pomahačů – na nás dolehla zvenčí. Přiznám, že mi to vadí.

autor: Petr Příhoda
Spustit audio