Petr Šabata: Prezident Kiska se zachoval jinak než Miloš Zeman

20. březen 2018

Prezident Andrej Kiska kráčí po laně napjatém nad slovenskou politickou scénou jistě a elegantně. Odmítl sice sestavu nové vlády, kterou mu přinesl pověřený premiér Peter Pellegrini, ale přitom nevyhlásil válku parlamentu, stranám nynější vládní koalice ani dosluhujícímu premiérovi Robertu Ficovi.

A zachoval tak naději, že se napětí ve společnosti promění v pozitivní energii, která posílí slovenskou demokracii.

Největší pozornost se v nové vládě soustředila na osobu, která by měla zastávat post ministra vnitra. Jozef Ráž mladší nebyl vůbec špatná volba – má pověst slušného schopného manažera. Ale už pár hodin po zveřejnění jeho jména se v médiích objevila fotografie, jak na motorkářské akci oslavuje narozeniny exministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Prezident to komentoval slovy: „Poslední, co dnes potřebujeme, jsou další nekonečné diskuse a podezření o tom, kdo byl s kým na motorkách a oslavách narozenin anebo další spekulace o personálních propojeních.“

Vedle navrženého nového ministra vnitra byl problém Pellegriniho sestavy také na postech ministrů obrany, sociálních věcí a zemědělství, kde zůstaly nevěrohodné figury z Ficovy vlády. Dohromady to tedy určitě nebyl kabinet, který by mohl získat důvěru rozjitřené veřejnosti.

Sestavením nové slovenské vlády byl pověřen Peter Pellegrini

Prezident Kiska ale zároveň Pellegrinimu poděkoval za věcný, korektní a konstruktivní přístup a uznal, že jeho úkol je nesmírně obtížný. A nezbavil ho pověření, což byla jedna z předpovědí, jak bude postupovat.

Odchod Ficovy garnitury

Kiska se přitom ocitl v podobné situaci jako prezident Miloš Zeman po pádu Nečasovy vlády. Tehdy v červnu 2013 mu do Lán přivezla podpisy 101 poslanců kandidátka na premiérku za ODS Miroslava Němcová. Zeman to odmítl a začal svévolně jednat mimo ústavní rámec.

Jmenoval svoji vládu vedenou Jiřím Rusnokem, která ale nezískala důvěru ve sněmovně a musela podat demisi. V té pak tahle zvláštní sestava Zemanových kamarádů řídila zemi celých pět měsíců, než ji vystřídal kabinet Bohuslava Sobotky vzešlý z předčasných voleb.

Andrej Kiska naopak od počátku jedná zcela v souladu s ústavou. Krátce po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové přesně pojmenoval situaci a vyzval parlamentní politiky, aby jednali. Když mu Robert Fico přinesl demisi a přivedl svého věrného nástupce Pellegriniho, zachoval klid a demisi přijal, ačkoliv Fico v prezidentském paláci demonstroval povýšenost a politické hulvátství.

Demonstranti požadují předčasné volby na Slovensku

A do třetice neodňal pověření Pellegrinimu, když se mu nelíbila jeho ministerská sestava, jen požádal – naléhavě, slušně a srozumitelně – o její změnu.

Může se stát, že nejsilnější strana Smer se nesmíří s Kiskovou kritikou, odmítne změnit Pellegriniho návrh a vyzve prezidenta na souboj. Takový tvrdý postup ale nejpozději po další demonstraci, která se chystá na pátek, velmi pravděpodobně vzdají menší koaliční partneři Slovenská národní strana a Most – Híd. A pak už se v Národní radě SR najde 90 poslanců potřebných k vyhlášení předčasných voleb.

Anebo v současné situaci strana Smer překročí svůj stín a pověřený premiér přinese Kiskovi v pátek lepší sestavu. Tato varianta má dvě slabiny – předseda Smeru Robert Fico by musel popřít sebe sama, což rozhodně není jeho politický styl.

Petr Šabata

A pak – i kdyby Pellegrini přemluvil na ministra vnitra třeba svatého Petra, demonstrantům to bude málo - zcela oprávněně volají po odchodu celé této politické garnitury. Ficovy garnitury, která si přivlastnila stát a znásilnila spravedlnost.

Představa, že se situace po pár týdnech uklidní a slovenská demokracie z ní vyjde silnější, je stále reálná a vítaná. Skličující je naopak výhled, že prozatímní suverén politické krize Andrej Kiska už nebude kandidovat v prezidentských volbách na jaře 2019, což jeho spolupracovníci už nějaký čas naznačují.

autor: Petr Šabata
Spustit audio