Petr Schwarz: Sedm dní očima Petra Schwarze

22. srpen 2015

Připomněli jsme si smutné výročí sovětské okupace. Předseda Senátu, sociální demokrat a bývalý odborářský předák Štěch ve svém projevu před Českým rozhlasem varoval, že toto výročí neupomíná jen na vzdálenou minulost, protože klidné časy skončily a Rusko se opět odhodlalo k invazi, k obsazení Krymu.

Tam tento týden zavítal ruský prezident Putin a zopakoval, že Rusové a Ukrajinci jsou jeden národ a že věří, že Ukrajinci vybudují svou budoucnost společně s Ruskem. Pravda, neřekl, jak toho chce dosáhnout, protože Ukrajina evidentně touží po jiné budoucnosti.

Na východě země se znovu rozhořely boje, přibývají mrtví, obě strany se ostřelují těžkými zbraněmi, sklady, kdy tyto zbraně měly podle minských dohod být uskladněné, jsou podle zahraničních pozorovatelů prázdné, minské dohody samotné tak vypadají jako záležitost minulosti.

Obě strany se také navzájem obviňují, že ta druhá chystá velký útok. Kdo by byl na takový útok lépe připraven, možná ukazuje přiznání ukrajinských představitelů, že polovina jejich povolaných branců odmítá na vojnu nastoupit.

Moskva ale zase má plné ruce práce s bojem proti západnímu jídlu, jehož dovoz je v rámci protisankcí zakázán. Tento týden Rusové zaživa upálili zásilku živých kachen, zničili mražené husy a srdnatě bojují i proti sýrům, rajčatům či květinám. Ruská celní správa chce pašování západních pochutin postavit na roveň pašování radioaktivního materiálu.

Není divu, že podle nového průzkumu si více než polovina Rusů nyní myslí, že jejich vůdce Putin nemá dostatečný přehled o domácích záležitostech. Vždyť přece takový vůdce nemůže být takový hlupák, za to určitě mohou jeho rádcové.

Čtěte také

Skoro tři tisíce českých vědců už podepsaly výzvu, aby se u nás nerozdmýchávala náboženská a etnická nenávist v souvislosti s uprchlíky, a aby veřejnost nepodléhala primitivním pudům, své názory konfrontovala pečlivě s fakty, ověřovala si informace a nepodléhala senzacím. Výzva vzbudila souhlasné i zásadně nesouhlasné reakce.

Uprchlíci na nádraží v italském Miláně

Podle soukromého názoru prezidentského mluvčího Ovčáčka prohlubuje výzva příkop mezi takzvanými elitami a společností. Z toho zřejmě vyplývá, že podle pana mluvčího by lidé měli nenávidět a také by se neměli příliš zajímat o to, co je a co není pravda. Zajímavý názor. V žádném případě ale nelze podceňovat rizika z migrace plynoucí, jak koneckonců hned v úvodu výzvy vědci uvádějí.

Do Německa má dorazit letos 800 tisíc migrantů, nejvíce ze Sýrie a Albánie. Vzhledem k výzvám některých politiků, že bychom měli přijímat uprchlíky kulturně blízké, bychom asi se měli zajímat o ty albánské, protože přece komunistický diktátor Enver Hodža už kdysi prohlásil Albánii za ateistický stát, takže by nám měli být tito uprchlíci kulturně blízcí. Trochu problém ale je, že zrovna ti albánští na rozdíl od syrských před žádnou válkou utíkat nemusí.

Čínské akcie stále oslabují, cítí to už i americký trh. Řecko dostalo první miliardy z nového záchranného programu a premiér Tsipras i s vládou rezignoval, takže zemi zřejmě čekají volby, aby mohl být zvolen znovu.

Teroristé z Islámského státu umučili syrského archeologa Chálila Asada, který se padesát let staral o světově významné památky v Palmýře, protože jim odmítl prozradit, kde jsou ukryté vzácné artefakty. Jsou lidé, kteří si zaslouží nehynoucí úctu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio