Petr Schwarz: Události týdne

24. srpen 2013

Sto čtyřicet poslanců odhlasovalo rozpuštění sněmovny a nebralo tak v potaz proroctví ministra vnitra Peciny, který ještě v neděli tvrdil, že to zatím neudělají. Rusnokův kabinet si po praxi ve vládnutí bez důvěry nyní zkouší vládnutí v demisi což je v podstatě jedno, protože základem jeho vládnutí jsou stále personální čistky – tento týden byly avizované změny například ve vedení ČEZu, Lesů ČR či Povodí Labe a Moravy.

Na ostatní agendu zřejmě vládě nezbývá tolik pozornosti, jinak by se asi dalo dost obtížně vysvětlit, proč po pouhém týdnu zásadně mění své rozhodnutí, jak se jí to stalo v případě zprávy vládní rady pro menšiny, kterou před týdnem vzala na vědomí a tento týden toto usnesení vzala zpět a zprávu nakázala přepracovat kvůli pasáži varující před kozáckými organizacemi, protože ty jsou podle zprávy řízené z Kremlu a mohou se stát u nás pátou kolonou. Náhlý odpor proti této pasáži vyvolal dohady, zda ministři nečtou, co schvalují, či zda nevyhověly volání z Ruska, což by bylo zvláště pozoruhodné ve dnech, kdy si země připomínala 45. výročí sovětského vpádu.

V Bulharsku někdo při této příležitosti pomaloval památník sovětské armády růžovou barvou a připsal omluvu Československu za invazi, což vzbudilo také hněv Kremlu, který poslal protestní nótu. Svérázně přivítal výročí srpna 68 i jeden z mladých delegátů sjezdu ČSSD, který na iDnesu zveřejnil stať snažící se ukázat, že za invazi bychom vlastně měli být rádi a Brežněv to udělal dobře. Ruská armáda má asi na cvičení bojové připravenosti méně prostoru než v dobách Varšavské smlouvy a tak jedno její obří vznášedlo pro čtyři stovky vojáků a nějaké ty raketomety k tomu přistálo na oblíbené pláži u Kaliningradu mezi slunícími se a v té chvíli velice udivenými rekreanty. Ruská armáda se naopak ve svém prohlášení podivila, co na její pláži dělají nějací civilisti. Ministr obrany Šojgu také oznámil, že Rusko bude mít zmodernizovanou hymnu, aby více podněcovala vlastenectví u mládeže, o které se ministr sportu domnívá, že je pro ni stejně jako drogy nebezpečná propagace homosexuality a je tedy v pořádku ruský zákon, který západní svět odmítá. Německo bude od listopadu jako druhá země na světě po Austrálii uznávat úředně třetí pohlaví. V Praze se na pochodu homosexuálů Prague Pride sešlo na deset tisíc lidí. Ve stejné době se v Duchově na protiromské demonstraci svolané jakýmisi Českými lvy sešlo padesát náctiletých. Brusel vyzval Slovensko, aby okamžitě odstranilo protiromskou zeď v Košicích, protože segregace věru nepatří mezi hodnoty Evropskou unií vyznávané, spíše přinejmenším za projev nekulturnosti, což zvláště vyniká v souvislosti s tím, že právě Košice jsou pro letošek Evropským hlavním městem kultury.

Papež František se telefonem ozval studentovi, jenž mu napsal dopis a nabídl mu tykání. V Egyptě armáda zatkla šéfa Muslimského bratrstva a Evropa tam zakázala vyvážet další zbraně. Egyptští islamisté, často mávající vlajkou Al- Káidy v zemi faraonů vypálili desítky křesťanských kostelů. Al – Káida prý v Evropě plánuje útoky na železnici, což vedlo k pohotovosti u nás i v Německu. Americký voják Bradley Manning, který se ve službě za irácké války dostal ke statisícům tajných depeší a zveřejnil je na Wikileaks, dostal 35 let vězení, požádal prezidenta Obamu o milost a prohlásil, že hodlá podstoupit léčbu s cílem stát se ženou jménem Chelsea. V Japonsku plánují udělat turistikou atrakci z jaderné elektrárny ve Fukušimě zdevastované tsunami, což mohou spojit i s koupelemi v silně radioaktivní vodě, které z elektrárny jen minulý týden uniklo nejméně tři sta tun.

Potíže s plánovanou turistickou atrakcí má naopak dědičný vůdce komunistické severní Koreje Kim nejmladší, který jako milovník lyžování chtěl postavit velké středisko pro tento sport, jenže Švýcaři zakázali svým firmám dodávat mu do něj lanovky. Ohromný nápor turistů zažívá nejvyšší hora svět Mt. Everest, kde je už katastrofálně přelidněno a nepálská vláda proto rozhodla pustit turisty na pět dalších vrcholů vyšších než 8 400 metrů. Ať žádné vrcholy nejsou nedosažitelné, přeje posluchačů Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio