Petr Schwarz: Události týdne

19. červenec 2014

Předsedou Evropské komise a tedy nejmocnějším mužem Evropské unie byl po dlouhém vyjednávání zvolen bývalý lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Český premiér Sobotka se ještě minulý týden kasal, že na volbu do Bruselu pojede se jménem budoucího českého eurokomisaře v kapse, nakonec ale Junckerovi žádné jméno nepřivezl, protože se na něm vládní koalice pořád nedohodla. ¨

Až na samém konci týdne se vedení sociální demokracie rozhodlo odsouhlasit Babišův návrh ministryně Jourové, ale vzhledem k tomu, jak výběr eurokomisaře v českém podání zatím probíhal, je zatím ještě příliš brzy se radovat, že už nebudeme Evropě předvádět v přímém přenosu černou komedii kříženou s telenovelou.

Čtěte také

Sobotkova sociální demokracie navíc v průzkumech volebních preferencí čím dál víc za Babišovým ANO zaostává, což se má pokusit změnit exministr Březina, kterého si strana vybrala za svého volebního manažera do nejbližších voleb, což je v dané situaci práce vhodná hlavně pro politické sebevrahy.

Ve sněmovně bylo pořádně horko nejen proto, že je léto, a z hlediska prázdninového období dokonce navzdory tomu, koalice se totiž s opozicí ostře střetla nad novou podobou služebního zákona. V této přestřelce trochu zapadlo, že stát hodlá vydat nové dluhopisy za celkem 670 miliard, z nichž by necelých 200 miliard šlo na zaplacení loňského a letošního schodku rozpočtu a zbytek na dluhy staré.

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Andrej Babiš

Peníze se také budou přesýpat z jedné státní kapsy do druhé – ministerstvo kultury má zaplatit finančnímu úřadu pokutu skoro půl miliardy, což je nějakých 5 procent rozpočtu ministerstva, a to jistě kultuře u nás zásadně pomůže.

Ministr financí Andrej Babiš se dále intenzivně zabývá tím, jak do státních a polostátních firem dosadit své věrné, tentokrát hned po karlovarském filmovém festivalu jimi obsadil klíčové pozice v hotelu Thermal a do čela postavil pána, který i podle Babišova deníku MF DNES má skandální pověst, což také jistě pomůže, jen není jasné čemu.

Týden byl smutný pro dopravu – nehoda v moskevském metru si vyžádala přes dvacet obětí, francouzský supervlak TGV se srazil s méně super vlakem, Libye zůstala bez leteckého spojení když tripoliské letiště zničily rakety a jiná tamní mezinárodní letiště už nejsou v provozu delší dobu, telavivské Ben Gurionovo letiště hrozí ostřelovat palestinský Hamás a malajsijské aerolinie po záhadně ztraceném letadle před pár měsíci čelí další velké tragédii – nad Ukrajinou byl raketou sestřelen jejich letoun s třemi stovkami lidí na palubě.

Čtěte také

Kdo raketu vypálil, se neví, armáda a vzbouřenci se obviňují navzájem, přece jen pravděpodobnější je ale verze, že střela vyletěla od separatistů. Ti totiž už pár dní předtím sestřelili velký Antonov ukrajinské armády a zdá se, že je to namlsalo a malajsijský Boeing si spletli s Antonovem dalším.

Ukrajinské orgány také zveřejnily odposlechy, na kterých separatisté o sestřelu mluví, ale není úplně jasné, jestli jsou to odposlechy skutečné nebo vyrobené.

Palestinská dívka sbírá věci své rodiny v domě, který byl zasažen při raketovém útoku v Gaze

Klid zbraní nezavládl ani mezi Izraelem a palestinským Hamásem, přestože se ho Egypt snažil vyjednat, Hamás ho nechtěl a radši raketami zaútočil na izraelské letovisko Eilat, kde byl doposud klid.

Při izraelských náletech na Gazu přitom zahynuly už dvě stovky Palestinců, ale Hamásu je to asi jedno. Když se nedočkal příměří, zahájil Izrael pozemní ofenzivu a povolal do zbraně desítky tisíc záložáků, takže krvavé lázně ještě určitě nekončí.

Ať příští týden přinese lepší zprávy, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio