Petr Schwarz: Události týdne

30. srpen 2014

Ruský prezident Putin připomenul jen tak mimochodem světu, že Rusko je jednou z nejsilnějších jaderných velmocí a prý se nenechá zatáhnout do rozsáhlejšího válečného konfliktu.

Poněkud pravda, opomenul skutečnost, že jediný, kdo Rusko do války vtahuje je právě Rusko a on osobně, ostatní svět by byl mnohem radši, kdyby ruští vojáci nechali Ukrajinu na pokoji. Ukrajinci tento týden několik ruských výsadkářů zajali, ale ti prý na Ukrajinu zabloudili, satelitní snímky postupujících obrněných kolon jsou podle ruských představitelů zas jen počítačové hry.

Navíc pokud prý nějací ruští vojáci na Ukrajině jsou, jsou tam ve svém volnu či na dovolené, což ukazuje, že ruská armáda je zřejmě natolik přejícná ke svým příslušníkům, že jím po práci dovolí si zabojovat v nějaké té válce v zahraničí a ještě aby, jim k tomu dá nějaké ty těžké zbraně.

Putin také vyjádřil pochopení pro separatistické milice, které se prý snaží jen odehnat od měst ukrajinské dělostřelectvo, aby nemohlo zabíjet lidi, což vzápětí podtrhly ruské tanky, když rozstřílely vesnici obsazenou ukrajinskými silami na strategické silnici z Ruska do Luhansku. Ruské tanky také vyrazily na Mariupol, což vypadá, že Rusové chtějí obsadit území na břehu Azovského moře, aby měli přístup po zemi na Krym.

Čtěte také

Podle lidskoprávních organizací separatisté mučí, vězní a zabíjejí civilisty, kteří jim nejsou po chuti, monitorovací komise OSN napočítala přinejmenším více než čtyři stovky lidí, kteří zmizeli. Zavražděn byl i litevský honorární konzul v Luhansku, který prý nechtěl vzbouřencům platit daně.

V Doněcku na oslavu ukrajinského státního svátku vedli ulicemi zarostlé a špinavé zajaté ukrajinské vojáky. Ukrajinská armáda zase většinu týdne hlásila, jak úspěšně postupuje, aby se nakonec ukázalo, že místo vítězství je několik jejích praporů obklíčeno u Ilovajsku. Setkání ruského prezidenta Putina s jeho ukrajinským protějškem Porošenkem tedy k míru rozhodně nevedlo.

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) si podává ruku se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem. Přestože jejich více než dvouhodinová schůzka byla pro mnohé příjemným překvapením, mnoho důvodů pro jásot tu rozhodně není

Kancléř českého prezidenta Zemana Mynář nemá, jak se ukázalo, stále bezpečnostní prověrku, což byl docela problém, když podle České televize měl jet na summit Severoatlantické aliance, kam neprověřeného člověka nikam moc nepustí. Přestože ale Hrad napřed tvrdil, že Mynář pojede, Mynář sám pak oznámil, že nikam ani jet neměl.

Podle statistiků v minulém roce klesla v Česku životní úroveň, ovšem ne absolutně, ale v porovnání s původními patnácti členy Evropské unie. Zatímco Česko tedy vyspělou Evropu nedohání, Slovensku se to daří mílovými kroky, takže je otázka, jestli to slovenské přijetí eura přece jen nebylo k něčemu dobré.

Čtěte také

Sněmovna poslala do dalšího čtení služební zákon, vláda se úplně neshodla na zákazu kouření v restauracích, ale nakonec tento návrh také nezamítla a Senát navrhl, aby sběrny mohly vykupovat kovový šrot jen od institucí, od čehož si slibuje, že by mohlo přestat mizet vše co je kovové a dá se odnést nebo odvézt.

Bývalý šéf nemocnice Na Homolce Dbalý, který je obžalován už ve druhé korupční kauze, si podle serveru Lidovky.cz u kamaráda ulil kufřík, ve kterém policie našla bratru 50 milionů v hotovosti a ve zlatě, takže Dbalý zřejmě nevěří bankám.

Nemocnice Na Homolce

Svému bankéři měl asi také méně věřit severokorejský komunistický dědičný vládce Kim třetí, protože ten mu frknul s nějakými pěti miliony dolarů v portmonce a Severokorejci se ho teď marně snaží dostat zpět.

Teroristé z Islámského státu zveřejnili další videa, na kterých vraždí stovky zajatců, kdyby snad někdo měl dojem, že by se mohli chovat lidsky. Jejich souputníci ze sekty Boko Haram, která už několik let úspěšně vraždí tisíce lidí v Nigérii, vyhlásili na obsazeném území také chalífát.

Tři týdny před referendem o skotské nezávislosti posílili podle průzkum příznivci odtržení od Británie, pořád jich je ale méně než těch, kteří by v rámci Británie chtěli Skotsko i nadále.

Čtěte také

Španělská policie zadržela na moři rychlý člun a hledala na něm drogy, ty nenašla, ale zato na lodi našla marockého krále, takže se pak Španělé museli omlouvat.

Ať příští týden neprovázejí žádná nepříjemná překvapení, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.