Petr Schwarz: Události týdne

15. listopad 2014

Tento týden měl vpravdě kosmické parametry. Poprvé v dějinách se lidstvo dostalo až na kometu. Evropská sonda Rosetta pětkrát obletěla slunce a urazila téměř 7 miliard kilometrů, aby její modul Philae mohl na povrchu jedné komety přistát a přestože se vše nevyvedlo podle plánu a modulu brzy došly baterie, podařilo se na Zem odeslat množství velice cenných informací.

Celá cesta sondy stála v přepočtu 34 miliard korun, což je cena, kterou náš stát běžně platí za vybudování 34 kilometrů dálnice, pokud se tedy ta dálnice nevlní a nemusí se zgruntu předělat, takže stojí ještě víc.

Najít nové vedení Ředitelství silnic a dálnic, které by to dokázalo levněji a hlavně lépe, se nepodařilo ani ministru dopravy Prachařovi, a tak se prý na vlastní žádost poroučel, když ještě těsně předtím stihl vyhodit svého neoblíbence, šéfa Českých drah Kurucze.

Čtěte také

Zřejmě čistě náhodou mohl Prachařův stranický šéf Babiš vytáhnout okamžitě z rukávu náhradu, dosavadního šéfa Skansky Dana Ťoka, který má sice zářivý štít bojovníka proti korupci, přesto angažmá šéfa jednoho z největších hráčů v oboru dopravních staveb na místo ministra vyvolává pochybnosti, třeba tu, proč by se Ťok vzdával jistého a mnohem lépe placeného místa - prostě památka ministra Řebíčka je ještě v živé paměti.

V jedné části Brna se budou opakovat volby, protože nově zvolenému starostovi pomohly podle soudu koupené hlasy voličů.

V předvečer oslav čtvrtstoletí od Sametové revoluce pokračoval a gradoval nevyhlášený, leč velice lítý souboj současného prezidenta Zemana a bývalého prezidenta Klause o nejhloupější a nejbizarnější výrok, do kterého se ještě vložil předlistopadový etalon hlouposti, tehdejší generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš. Od toho jsme se dozvěděli, jak všechno úsilí jeho a soudruhů zničili skřekové – to je přesná citace – jako Havel a že političtí vězni za komunismu si za to mohli sami.

Prezident Miloš Zeman a bývalý prezident Václav Klaus

Václav Klaus kontroval například výrokem, že symbol kupónové privatizace Viktor Kožený nás nikoho neokrad a Miloš Zeman se pustil do obhajoby čínské okupace Tibetu výrokem, že ve středověku bylo v Tibetu otrokářství, zato Čína dnes už není zaostalá země.

Na východní Ukrajině už si nikdo na příměří ani nehraje, boje gradují a přes ruskou hranici přešly další konvoje vojenské techniky včetně množství těžkých zbraní. Moskva navzdory fotografiím, svědectvím a dalším důkazům tvrdí, že si to ale vše vymýšlí jen zlý Západ a žádní ruští vojáci na Ukrajině nejsou, dokonce tam nebyli ani ti, kteří tam padli.

Čtěte také

V Charkově, který je ukrajinský, přestože ho separatisté považují za své území a rádi by ho dobyli, vybuchl noční bar, za což separatistická agentura Novorossija pochválila údajné partyzány, lidem útočícím na civilisty se ale v našem světě říká teroristé.

Ruský prezident Putin se sešel na summitu v Číně se svým americkým protějškem Obamou, ani to však stoupající napětí nesnížilo. Zato si Putin i Obama vysloužili nelibost čínských hostitelů – Obama na veřejnosti žvýkal a Putin se zase chtěl předvést jako galantní nadsamec, zahalil svým šálem čínskou první dámu, což ovšem Číňané chápali jako nezdvořilost.

Ruský prezident Vladimir Putin se svým americkým protějškem Barackem Obamou

Bojovníci Islámského státu byli vytlačeni kurdskými pešmergy z části severosyrského města Kobani a porážky utrpěli i v Iráku. V městě Bajdží zaútočil na postupující iráckou armádu sebevražedný atentátník, který posílil Islámský stát z Británie, předtím si stačil na internetu pochválit, že takový boj s nevěřícími je zajímavější, než hrát na počítači Call of Duty.

Nejvyšší íránský duchovní vůdce Alí Chameneí přišel s pozoruhodným návrhem, jak vyřešit palestinskou otázku – mělo by se prý udělat referendum o existenci Izraele, kterého by se ale nesměli zúčastnit Izraelci.

Čtěte také

U Paříže se objevil tygr a vyděsil široké okolí.

Žádné šelmy v cestě a splnění těch nejsmělejších snů přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio