Petr Schwarz: Události týdne

20. prosinec 2014

Cena ropy je tak nízko a to tak dlouho, že si toho už všimli i u českých benzinových pump a na několika tento týden zlevnili až pod třicet korun za litr, což je cena málem z dávnověku.

Zato se očekává zdražení nejlepších olivových olejů, protože v zemích, které ho produkují, velkou část úrody sežraly jakési mušky. Setrvalý pád cen ropy dostal do pořádných turbulencí Rusko, jehož rozpočet je na této surovině poněkud nezdravě závislý a potřebuje ceny o hodně desítek procent vyšší.

Rubl zamířil střemhlav dolů, což vedlo Rusy k masivnímu vykupování obchodů a snaze utratit tolik, kolik bude možné, než jejich úspory ztratí hodnotu ještě více. Ruská centrální banka investovala do snahy rubl ochránit miliardy dolarů a dramaticky zvedla úrokové sazby. Dlouho však nic moc nepomáhalo, dokonce ani to, že prezident Putin ujistil své spoluobčany, že se Rusko z potíží vyhrabe nejdéle za dva roky. Až v druhé polovině týdne se podařilo pád rublu zastavit, je však otázkou, na jak dlouho.

Čtěte také

Putin svým spoluobčanům opět jednou vysvětlil, že za potíže Ruska nemůže on ani nic, co by Rusko mohlo ovlivnit, že jsou to prostě samé vnější vlivy a že chudáka silného ruského medvěda se zlý Západ snaží zničit, aby mu mohl sebrat tajgu.

Možná nejpozoruhodnější na tom je, že to Putinovi stále věří čtyři pětiny Rusů a důvěřují mu, že právě on a jenom on je schopen je ochránit a dostat zemi z problémů.

Ruský prezident Vladimir Putin

Když už jsme u těch průzkumů, téměř dvě třetiny Američanů zase souhlasí s tím, že brutální výslechy zajatců na Guantánamu ze strany CIA byly v pořádku a měly smysl.

Každopádně na rozdíl od Rusů už asi tolik Putinovi a jeho ujištěním nevěří jeho stále ještě blízký spojenec běloruský vůdce Lukašenko, který nehledě na společný ekonomický prostor Eurasijské unie chce po Moskvě platby v dolarech. Zato francouzský herec a Putinův obdivovatel Depardieu, který do Ruska utekl před daněmi ve své zemi a honosí se tamním pasem, věří, že rubl zachrání duchovní síla Rusů a předvedl kolekci luxusních hodinek se svým podpisem a nápisem „Jsem hrdý, že jsem Rus.“

Čtěte také

To ruský ministr zahraničí Lavrov věří asi silnějším argumentům, takže upozornil, že když je teď Krym ruský, mohou se tam objevit i ruské jaderné zbraně a také upozornil po telefonu svůj americký protějšek Kerryho, že prý americký zákon o sankcích proti Rusku může nadlouho podkopat normální součinnost Moskvy a Washingtonu.

Zůstává ovšem otázkou, jestli mnohem více takovou normální součinnost nepodkopává, když Rusko obsazuje cizí území, takže ani není divu, že Ukrajina oznámila, že už asi nebude neutrální, když jí ta neutralita nebyla k ničemu, a že nyní by se jí hodila nejsilnější armáda v Evropě, kterou si prý hodlá pořídit.

Rozbitý tank ukrajinské armády na východě země

Teroristé z pákistánského Talibanu přepadli školu a povraždili více než stovku dětí, dalším teroristům, z jemenské pobočky Al-Káidy, se do bombového útoku připletl školní autobus, což stálo život více než dvacet školaček.

Ještě jiní teroristé, z nigerijské islamistické organizace Boko Haram, vyvraždili mladé muže v další vesnici a unesli sto žen a dívek, další životy stál teroristický útok na kavárnu v australském Sydney, kde sice útočil také muslim, ale pravděpodobně nešlo o jeho víru, ale prostě o to, že byl sociopat, což se ovšem dá říci o všech teroristech.

Čtěte také

Mírnější formu teroru zvolila Severní Korea, které hackerskými útoky donutila firmu Sony odvolat premiéru komedie týkající se atentátu na Kima třetího.

Historický průlom nastal ve vztazích USA a Kuby, prezident Obama telefonicky mluvil s kubánským vůdcem Raúlem Castrem, což bylo doposud nemyslitelné, a Kuba pak propustila přes padesát politických vězňů.

Čtěte také

V pražském IKEMU se podařila unikátní operace, při které šedesátiletému pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou, žaludek, slinivku, slezinu, játra a poprvé v Česku i tenké střevo.

Hodně naděje a požehnané Vánoce přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio