Petr Schwarz: Události týdne

16. květen 2015

Na moskevském Rudém náměstí se při přehlídce k 70. výročí vítězství nad nacismem předvedly tisíce vojáků s nejmodernějšími zbraněmi davům nadšených ruských občanů, spokojených, jak skvěle je jejich země vyzbrojena.

Podle zveřejněného průzkumu je celá třetina Rusů přesvědčena, že Spojené státy a NATO chtějí jejich zemi vojensky napadnout a okupovat, většina věří, že Rusko by válku se Západem vyhrálo a čtvrtina se nebojí ani jaderné války.

Český prezident Zeman podle přechozích slibů na přehlídku nešel a povídal si v té době se slovenským premiérem Ficem. A mimochodem, Fico po návratu domů zakázal svým ministrům komunikovat s nezávislými novinami Denník N, protože ty si dovolily vydat jako přílohu samolepky s karikaturami pana premiéra.

Čtěte také

K ruskému prezidentovi Putinovi se Zeman vydal až po přehlídce, a ten ho pochválil, že konečně potkal politika s názorem. S jedním z názorů, za které ho Putin zřejmě chválil, přišel Zeman hned vzápětí před novináři - podle něho by sankce proti Rusku měly být zpřísněné tehdy a jen tehdy, když na Ukrajinu zaútočí ruské uniformované jednotky, což muselo vskutku Putina vystrašit, když jeho jednotky zásadně útočí na Ukrajinu neoznačené.

Ale možná by podle tohoto vzoru mohl pan prezident navrhnout i vylepšení českých zákonů, třeba ve smyslu, že když lupič útočící na svou oběť nebude zřetelně označen jako lupič se jménem a adresou, nebude moci být stíhán. Určit by to ulevilo opět našim věznicím, které se po proslulé amnestii Zemanova předchůdce Klause opět zaplňují.

Ruský prezident Vladimir Putin se v Moskvě setkal se svým českým protějškem Milošem Zemanem

Tuto amnestii mimochodem hájí tento týden vydaná kniha Nápravník zažitých nepravd o Václavu Klausovi, jejíž autor Junek se předtím věnoval spíše knihám o hercích, a ve které se můžeme dozvědět, že v příštích prezidentských volbách by tento další příznivec současné ruské politiky už s napravenými zažitými nepravdami mohl opět kandidovat.

Kdo bude vládnout v té době v Moskvě, asi není pochyb - Putinova strana Jednotné Rusko oznámila založení svých vlastních pořádkových jednotek, takže evidentně nepočítá s tím, že by někdy předala moc.

Čtěte také

Koneckonců třeba Hitlerova nebo Mussoliniho strana s takovými jednotami udělala kariéru. Podle Putina je také problémem současného světa, že na Západě trpí mnoho lidí rusofobií - tedy přeloženo strachem z Ruska.

Možná by jejímu odstranění pomohlo neharašit zbraněmi a nevyhrožovat pořád dokola. Pobaltské státy radši požádaly, aby na jejich území byla nastálo umístěna jednotka NATO.

Druhý stát, který neustále hrozí jadernými zbraněmi, Severní Korea, ukázala záběry, podle kterých může střílet balistické rakety z ponorek, jenže odborníci to spíše považují za podvod.

Jihokorejská výzvědná služba zveřejnila informaci, že Kim Čong-un nechal popravit jednoho ze svých nejbližších pobočníků, který zastával funkci ministra obrany.

Podvodem ale asi nejsou zprávy o dalším pokračování oblíbené zábavy komunistických vládců nejen v této zemi, tedy čistek - Kim III. se pustil do další, v rámci které nechal protiletadlovou zbraní rozstřílet ministra obrany.

Děsivá divadla předvádějí i bojovníci Islámského státu, kteří se chystají dobýt a zřejmě podle svého zvyku zdevastovat další skvost světové historie, starověkou Palmýru.

Jejich vůdce Abú Bakr Bagdádí, který by mimochodem měl být podle dřívějších zpráv mrtev a mrtev by měl být i jeho nástupce, jenže alespoň v tom prvním případě to není pravda, tak tedy tento Bagdádí vysvětlil světu, že podle jeho názoru není islám náboženství míru, ale boje. Sice si většina muslimů myslí opak, ale je potřeba to evidentně brát vážně.

Čtěte také

Zemřel bluesový král B. B. King, britský premiér Cameron se svými konzervativci nečekaně jasně vyhrál parlamentní volby, které měly být velmi těsné, ale nebyly, a české děti podle zprávy OECD pijí alkohol nejvíce z celé Evropy. A také české hospodářství rostlo v prvním čtvrtletí rychleji, než se čekalo.

Samé dobré zprávy přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio