Petr Schwarz: Události týdne

30. květen 2015

Sobotkova vláda s přehledem ustála první pokus opozice vyslovit jí nedůvěru kvůli permanentnímu a očividnému střetu zájmů ministra financí a vicepremiéra Babiše.

Žádným překvapením to vzhledem k rozložení mandátů ve sněmovně nebylo, méně otrlí či méně se současnými sněmovními matadory obeznámení občané ale mohli být překvapeni z toho, jaká intelektuální úroveň dnešních zákonodárců jejich voličům stačí.

Takže třeba poslanec ČSSD a bývalý ministr kultury Jandák se svěřoval, že není schopen pochopit poměrně prostý projev předsedy ODS Fialy a poučoval ho, že má více předvádět divadlo. Další sociální demokrat Chvojka se pustil do koaliční poslankyně Lorencové, protože jaksi nebyl schopen si zapamatovat, že ona není z opozice, ale ze stejné koalice jako on.

Čtěte také

Poslanec Komárek zase přišel s myšlenkou, že jeho velký šéf Babiš není oligarcha ale prostě slušný a úspěšný chlapík jako Baťa nebo Gates, přičemž poněkud opomenul, že Baťa ani Gates na rozdíl od zmíněného oligarchy jaksi nevládli, moravsko-japonský samuraj Okamura zase v praxi předvedl význam slov xenofobie a populismus.

A sám Babiš problém smetl slovy, že sice pravda ve střetu zájmů je, ale nemá z toho žádné peníze, protože ty zmíněné miliardy jsou pro něj jen drobné, kvůli kterým by mu to nestálo za to.

Ministr školství Marcel Chládek

Inu. Vláda důvěru neztratila, tu premiérovu ale ztratil ministr školství Chládek, kterého se Sobotka rozhodl odvolat kvůli zprávám Babišovy MFDnes, že Chládek se choval nepatřičně ke svým podřízeným, ač zároveň premiér Chládka označil za nejlepšího ministra školství za posledních deset let.

Je však nutno říci, že vzhledem k některým Chládkovým nápadům jeho odvoláním vzdělanost národa neutrpí, spíše naopak, takže je otázkou, v čem byl vlastně tak dobrý.

Prvoinstanční soud v Praze smetl zatím nepravomocně ze stolu obžalobu Jany Nagyové, nyní Nečasové, a vojenských zpravodajců ze zneužití tajné služby.

Čtěte také

Po blamáži s žalobou za poslanecké trafiky tak nyní z celé kauzy, která znamenala pád Nečasovy vlády a úplné přepsání české politické mapy, zbylo jen obvinění za nezdaněné darované kabelky, což vzhledem k slibovanému zatočení s kmotry je vskutku směšné.

A zvláště směšné to určitě přijde těm kmotrům, zvláště když vidí, jak jejich mafiánský systém nahrazuje asi ještě nebezpečnější systém oligarchický.

Sepp Blatter je opět prezidentem Mezinárodní fotbalové federace FIFA

Několik velice vysokých představitelů FIFA, tedy světové fotbalové federace, jednoho z nejúčinnějších současných strojků na peníze, bylo obviněno z korupce, která se nejspíš bude týkat i přidělení fotbalového mistrovství světa Rusku a Kataru.

Ze záležitosti se stalo světové politikum, když ruský prezident Putin obvinil USA, že chtějí své zákony uplatňovat, kde se jim zachce, čímž poněkud nechtěně naznačil, že asi v Rusku tu korupci berou tak nějak normálně a že se asi Rusko má čeho bát – což by ani nebylo divu po nedávném obřím dopingovém skandálu ruských sportovců.

Čtěte také

Prostě tam na Východě stále platí, že jediné důležité je vyhrát za jakoukoli cenu. Mimochodem, další z tamních prominentních kritiků režimu, Vladimir Kara-Murza mladší leží v kritickém stavu v nemocnici zřejmě s otravou.

Za ruské hodnoty ale, jak oznámil, je připraven zemřít dříve francouzský herec Depardieu, který tam uprchl před daněmi a jak v Cannes oznámil, do SSSR jezdí často a má rád, že tamní lidé jsou silní. Tak aspoň jsou nám ty hodnoty trochu jasné.

Logo

Prakticky je předvedl také vicepremiér Rogozin, který reagoval na to, že kvůli sankcím nedostane do demokratických zemí vízum slovy, že pro tanky víza neplatí. Asi abychom věděli, jaké to přátele na východě máme.

Trochu jiné hodnoty má asi jeden z čečenských velitelů Islámského státu, který si postěžoval, že k sebevražedným útokům jsou protekčně vybíráni příbuzní arabských vůdců.

Při úspěšném útoku na Ramádí ale sháněli sebevražedníky všude možně i inzeráty, takže zas tak velkou protekci asi není potřeba mít.

Čtěte také

Islámský stát také oznámil, že by mohl získat do roka atomovou bombu, pokud se mu podaří ji v Pákistánu koupit. Doufejme, že ji také využije k sebevražedným účelům.

Během několika dnů zemřela nejstarší Češka i nejstarší Čech. Při hloupé nehodě taxíku zemřel v USA geniální matematik John Nash, jehož osud zpopularizoval oscarový film Čisté srdce.

Sudetští Němci na sněmu landsmanšaftu odhlasovali, že nechtějí vracet zabraný majetek a v Brně si tento víkend připomínají tragické události divokého odsunu přesně před sedmdesáti lety.

Čtěte také

V pražských Dejvicích netekla skoro týden pitná voda, protože se do vodovodu dostaly splašky.

Ať nás špína morální i skutečná nezahubí, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.