Petr Schwarz: Události týdne

3. říjen 2015

Rusko přímo vstoupilo do války v Sýrii na straně diktátora Asada. Ruský ministr zahraničí Lavrov ujišťoval, že letecké údery jsou zaměřeny pouze na cíle Islámského státu, což poněkud zpochybnil fakt, že se tyto cíle nacházely i v oblastech, kde Islámský stát neoperuje, a ocitl se mezi nimi třeba i tábor bojovníků opozice vycvičených Američany.

Spojené státy mimochodem mezitím tento výcvik ukončily, protože celý program krachoval. Kremelský mluvčí Peskov Lavrovova slova zpochybnil výrokem, že ruská letadla útočí na teroristické organizace, jejichž seznam Moskva připravila dohromady s Asadem. Syrská demokratická opozice varovala, že nálety směřovaly i na ni a přinesly desítky civilních obětí. V pátek ale Lavrov prohlásil, že demokratickou opozici Kreml za teroristy nepovažuje. A pak aby se v tom čert vyznal!

Ruské letecké útoky nevyvolaly na Západě zrovna nadšení, Asad totiž má na svědomí více obětí, než Islámský stát se svou hrůznou ideologií. Podle Kurdů může ruské angažmá prodloužit občanskou válku o dlouhá léta. Vzhledem k tomu, že na Islámský stát v Sýrii útočí i letadla západní koalice, hrozí navíc náhodné střety s těmi ruskými.

O boji proti Islámskému státu jednalo na počátku týdne Valné shromáždění OSN. Český prezident Zeman tam pronesl dlouho ohlašovaný projev o tom, jak s touto a dalšími teroristickými organizacemi bojovat, pomohou prý malé jednotky vybavené vrtulníky a drony, které budou likvidovat teroristické vůdce a základny. Škoda, že na to nikdo nepřišel dříve, mohl být už ve světě klid.

Čtěte také

Zeman rovněž ukázal, jak skvěle ovládá řeč symbolů – své narozeniny oslavil v den českého státního svátku svatého Václava v ruské restauraci na Manhattanu za zvuků garmošky. Také se na recepci nechal vyfotit s manžely Obamovými, ale jednat s ním ze západních státníků nějak nikdo neměl potřebu. Pomoc České republiky při boji s Islámským státem tak ocenil alespoň americký viceprezident Biden při setkání s premiérem Sobotkou.

Česká poslanecká sněmovna po sedmihodinovém jednání vyzvala vládu, aby nepřistoupila na myšlenky o zavádění trvalých kvót pro přerozdělování uprchlíků. Z české armády unikl tajný sociologický průzkum, který vyvolal otázky, zda bychom se našich ozbrojených sil neměli spíše bát.

Prezident Miloš Zeman s americkým prezidentem Barackem Obamou a jeho manželkou Michelle

Každý dvacátý voják se podle tohoto průzkumu účastnil extrémistických demonstrací, polovina by podpořila stranu s programem radikálního řešení romské otázky, ať je to, co chce, a každý druhý voják má kolegu či kolegy, kteří jsou v exekuci.

Průzkum zneklidnil i vicepremiéra Babiše, podle něj to jeho stranický podřízený a ministr obrany Stropnický musí řešit. Stropnického ale především zneklidňuje, kdo průzkum z armády vynesl.

Čtěte také

Král hazardu a český senátor Valenta, který patří mezi nejbohatší lidi v republice, hodlá investovat miliony, aby do politiky dostal více svých stoupenců a mohl účinně bojovat proti plánům vicepremiéra a ministra financí Babiše, jenž je ještě bohatší než Valenta. Valentovi vadí elektronická regulace tržeb či kontrolní hlášení DPH, poněkud cudněji mluví o prosazovaných vyšších daních na hazard, o které určitě skoro vůbec nejde. Uvidíme, jak se na boj oligarchů budou dívat voliči.

NASA zveřejnila důkazy, že na Marsu je přece jen i nyní tekoucí voda, aspoň občas. V americkém Oregonu střelec s láskou k nacismu zabil ve škole devět lidí, přednostně střílel křesťany. Česká policie na Novoborsku hrdinně zakročila na proti lidem sklízejícím na poli konopí, přestože od celní správy věděla, že je to schválené pole konopí technického, tedy k výrobě drog nepoužitelného. Holt konopí jako konopí.

Dvě strany, které šly k urnám pod společným vůdcem, katalánským premiérem Arturem Masem (na snímku), získali pouze 62 křesel

Volby v Katalánsku vyhráli separatisté, Španělsko ale nechce o samostatnosti regionu ani slyšet. Zemřel filmový režisér John Guillermin, který kromě slavného King Konga či Skleněného pekla natáčel třeba v osmašedesátém v Davli válečný film Most u Remagenu. Snímky komparsu v amerických uniformách pak sovětští okupanti vydávali za důkaz přítomnosti vojsk NATO v tehdejším Československu.

Ať i dnes umíme poznat, komu a čemu můžeme věřit, přeje posluchačům Českého rozhlasu plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio