Petr Schwarz: Události týdne

17. říjen 2015

Týden začal na české politické scéně již celkem obvyklou přestřelkou uvnitř vládní koalice. Předseda lidovců Bělobrádek kritizoval vicepremiéra a šéfa hnutí ANO Babiše za jeho slova, že tradiční politické strany si budou muset zvyknout, že se nebude brát ve sněmovně ohled na opozici.

Bělobrádek si ale zvykat na zásahy do demokracie nechce a vyzval Babiše, aby když mu tedy demokracie nevyhovuje, zvážil odchod. Babiš na oplátku bez nějakých přesvědčivých důkazů napadl lidoveckého poslance Bartoška, a když už v tom byl, také svého „oblíbence“, sociálnědemokratického poslance Šincla, že jsou spolu s klíčovým mužem opoziční TOP 09 Kalouskem zlobbovaní hazardní lobby.

Premiér Sobotka pak Babiše vyzval k omluvě, protože jak říkal, slušný člověk by se omluvil, ale Babiš se nijak překvapivě omluvit nehodlá. O Kalouskovi pak prohlásil, že byl vyšetřován kvůli svému podpisu pod povolení internetového sázení.

Jenže Kalousek mu nabídl, že se s ním vsadí o deset milionů, že vyšetřovaný nebyl, což Babiš přijal a hned si nárokoval zaslání peněz na účet a dokládal svou pravdu novinovým článkem. Kalousek kontroval, že podle českého práva znamená vyšetřování určité kroky včetně obvinění, a on obviněn nebyl, takže chce 10 milionů naopak od Babiše a pověřil právníka, aby je vymohl. No není ta česká politika legrační?

Čtěte také

Premiér Sobotka ale má teď jiné starosti. Olomoucký vrchní státní zástupce Ištvan, který se ve známé kauze podepsal pod pád Nečasovy vlády, tentokrát zaútočil oranžovým směrem. Spustil zátah v Olomouci a v jeho síti zatím uvízli čelní policisté, podnikatel Kyselý, který bývá spojován s bývalým ódeesáckým ministrem vnitra Langerem, a jako největší ryba sociálnědemokratický hejtman Rozbořil.

Zatím není moc známo, ale má jít o úplatky a zneužití pravomocí veřejného činitele. Sociální demokracie vyzvala svého hejtmana k rezignaci, ten ale zatím rezignovat nehodlá. Pro ČSSD je to před blížícími se krajskými volbami dost velký průšvih.

Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD)

Evropská unie se dále snaží řešit problémy s uprchlíky. Turecko má dostat 3 miliardy eur, tedy v korunách nějakých 81 miliard, aby se o uprchlíky staralo na svém území a nechalo si vracet ty, kteří z Turecka zamířili dál. Navíc má mít s Evropskou unií bezvízový styk a Ankara si moc přeje, aby se Turecko stalo pro Evropu tzv. bezpečnou zemí, což by mimo jiné znamenalo, že turečtí Kurdové by už nemohli dostat v Evropě azyl.

Boj s Kurdy přitom Turecko stupňuje. O víkendu zahynulo při atentátu v Ankaře více než sto účastníků demonstrace organizované především Kurdy, není jasné, kdo byl pachatelem, turecké úřady obviňují Kurdy, a naopak.

Čtěte také

Ruský prezident Putin přiznal, že důvodem zásahu Moskvy v Sýrii není ani tak Islámský stát, jako snaha udržet u moci diktátora Asada. Nizozemští vyšetřovatelé zveřejnili dlouho očekávanou zprávu o sestřelení malajsijského civilního letadla nad východní Ukrajinou. Letadlo plné pasažérů zničila podle jejich závěrů raketa Buk vypálená zřejmě z území separatistů, Moskva to ale podle očekávání opět ostře popřela.

V Berlíně demonstrovalo sto padesát tisíc lidí proti obchodní dohodě Bruselu se Spojenými státy. Podle průzkumu Eurobarometr zpracovávaného úřadem Evropské komise jsou Češi vůči menšinám nejméně tolerantní z celé Evropy, což by nás mohlo vést k zamyšlení, jestli jsme nějak nezaspali dobu.

V Berlíně demonstrovalo sto padesát tisíc lidí proti obchodní dohodě Bruselu se Spojenými státy

Určitě ji zaspali v Saúdské Arábii, jejíž středověké právo se v civilizovaném světě vyjímá opravdu nehezky. Nyní tam hrozí třeba více než sedmdesátiletému Britovi za přechovávání lahví vína 350 ran bičem, tedy jinak řečeno brutální poprava, a sedmnáctiletému šíitovi za zvaní lidí na demonstraci stětí a následné ukřižování bezhlavého těla. V Jordánsku archeologové zjistili, které trosky patří biblické Sodomě.

Do okolí Milovic bylo vysazeno stádečko pratura, zvířete, ze kterého byl vyšlechtěn dnešní skot, které u nás vymizelo na počátku sedmnáctého století a které bylo nyní v Nizozemsku zase zpětně vyšlechtěno do relativně původní podoby. Což je sice zrovna docela hezké, ale ať to s těmi návraty do minulosti v jiných oblastech nepřeháníme, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio