Petr Schwarz: Události týdne

24. říjen 2015

Česká stížnost na přerozdělování migrantů u Evropské komise neuspěla. V České republice samotné se tak trochu rozmáhá panika.

Média přinesla zprávy o tom, že je nyní pro ženy nebezpečné si vzít i do špatného počasí na hlavu šátek - pak se může i pravé české blondýně stát, že ji nějaký statečný bojovník proti migrantům napadne. A že se k migrantům nechováme dobře, kritizoval i vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn, kterému se také nelíbily islamofobní a xenofobní projevy prezidenta Zemana.

Tak nevím, volání po vystoupení z Evropské unie kvůli migrantům už slýcháme docela dlouho, že by přibylo i volání po vystoupení z OSN? Nebo je konečně čas si říci, že možná přeci jen jsme také součástí společenství této planety?

Ve švédském Goteborgu se na zdech pekárny vlastněné asyrskými křesťany objevily výhrůžky, které se zaštiťovaly Islámským státem. A v nedalekém Trollhattanu švédský neonacista zavraždil ve škole mečem učitele a žáka, než ho zabila policie, důvodem prý byla jeho averze k imigrantům.

Čtěte také

I v Německu přibylo útoků na ubytovny běženců, v Bambergu zatkli teroristickou skupinu, která chystala exploze. Jestli tohle jsou další příklady boje za evropské hodnoty, neměli bychom se konečně ptát, jaké ty hodnoty vlastně máme?

V Sýrii pokračují ruské nálety. Prezident Asad po několika letech opustil svou zem a jel do Moskvy poděkovat. V Sýrii už zahynuli podle tamních neoficiálních vládních zdrojů i tři ruští vojáci, pokud je to pravda, byli to zřejmě najatí dobrovolníci.

Syrský prezident Bašár Asad (vlevo)překvapivě navštívil Moskvu. Na snímku se svým protějškem Vladimirem Putinem

Na Donbasu se totiž rozčilují, že jim ruští dobrovolníci ubývají, kašlou na myšlenku Novoruska a míří za lepším výdělkem právě do Sýrie. Padl i americký voják v Iráku přim osvobozování sedmdesáti rukojmí, které chtěl popravit Islámský stát.

Ruský prezident Putin dosáhl po začátku syrské akce nového rekordu v popularitě mezi občany matičky Rusi – dosáhl bez jedné desetiny devadesáti procent, což už opravdu začíná upomínat na doby oplakávaného Sajuzu.

Čtěte také

Uvidíme, jestli Putinova popularita ještě poroste, podle největších světových ratingových agentur totiž Moskvě poměrně rychle docházejí peníze. Ty ale stále má v dostatečném množství k dispozici armáda – novou základnu třeba Rusko postavilo v Arktidě, na kterou si dělá čím dál hlasitější nárok.

Česká poslanecká sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok se schodkem 70 miliard. Po nedávném zásahu policejního útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v Olomouci, známé akci Vidkun, kde se ÚOOZ zaměřilo i na inspekci, zasáhla pro změnu inspekce proti ÚOOZ. Můžeme ale prý být klidní, není to žádná válka policistů, ale naopak profesionální práce.

Policisté zasahovali v Olomouci i u exministra Ivana Langera

Vláda schválila prolomení limitů na dole Bílina, což vyvolalo obecnou nespokojenost – odpůrci prolomení limitů nebyli spokojeni, že bylo prolomeno něco, horníkům to je zase málo.

Při nočním jednání byli nečekaně odvoláni čtyři z jedenácti pražských radních, vládní koalice mezi ANO, sociální demokracií a Trojkoalicí v hlavním městě už asi dlouho nevydrží. Kuba oznámila, že propustila svého posledního politického vězně.

Ohromnou pozornost vzbudila hvězda KIC 8462852 vzdálená 1481 světelných let od Země mezi souhvězdím Labutě a Lyry. Obíhá kolem ní totiž něco, co si astronomové zatím nedovedou vysvětlit a co by prý mohlo býti známkou mimozemské civilizace. Ať dokážeme stát nohama na zemi, přeje posluchačů Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio