Přemysl Čech: Opět začátek konce?

20. září 2014

V polovině září se s nejrůznějšími aktivitami přihlásili stavaři. Prezentovali se na veletrhu, jejich zástupci se sešli s premiérem a projektanti debatovali na odborné konferenci.

Nad tristními výsledky oboru v krizových letech zlomili hůl snad už i samotní stavaři, kteří na rozdíl od svých kolegů průmyslníků nemohli ani uvažovat nad oním odrážením ode dna, nebo vyhlížením světélka na koci tunelu či první vlaštovky.

Stavební tma byla hluboká, neproniknutelná, dno pod nohama ujíždělo neustále a vlaštovky zůstávaly v teplých krajích. To ještě potvrzují i výsledky posledního statisticky změřeného měsíce července: zatímco průmyslová výroba meziročně posílila skoro o 7 %, stavebnictví si dál vedlo svou a ztrácelo skoro 4 %. A pokud bychom jeho výkony porovnali s červencem předkrizového roku 2008, s hrůzou zjistíme, že obor ztratil na výkonu těžko uvěřitelnou víc než čtvrtinu. V číselném vyjádření to znamená za oněch šest let 443 miliard korun tedy obrat oboru za celý jeden rok.

Ale tento týden se konečně stalo něco, na co stavaři čekali oněch dlouhých šest let. První vlaštovka přinesla v zobáčku první docela malé číslíčko, jehož přelomový význam spočívá v tom, že před ním není znaménko mínus ale zcela zřetelné plus. Tohle revoluční číslo si dobře zapamatujme: týká se očekávaného vývoje projektových prací v letošním roce.

Čtěte také

Představitelé víc než stovky klíčových projekčních firem se v něm shodli, že jejich zakázky letos vzrostou o 2,9 %. Přibývá taky firem, které mají nasmlouváno víc zakázek než před rokem a zároveň méně firem hlásí jejich pokles. Ruku v ruce s tímto údajem jde i další: v letošním prvním pololetí přibylo vyhlášených výběrových řízení na projektové práce z veřejného sektoru a to o silných 70 %. Ano, projektanti jsou na začátku celého stavebního procesu a bude ještě nějakou chvíli trvat, než se pozitivní trend přeleje do celého sektoru, ale příznivá očekávání pro příští rok jsou v něm vidět už nyní. Čili shrnuto a podtrženo: letošní rok přinese podle ředitelů projekčních společností velice mírný růst objemu projektových prací, celé stavebnictví pak hovoří o kladné nule.

Ale abychom vyhlídky stavebního sektoru nepřechválili. Přestože jednotlivé instituce ministerstvy počínaje, přes Státní fond dopravní infrastruktury až třeba po regionální rozpočty hlásí významný příliv peněz na stavební práce, objevují se překážky jiné – jak jinak než legislativní a administrativní. Za všechny jednu zásadní.

stavební práce

Zatímco ministerstvo pro místní rozvoj chce sloučit všechna povolovací řízení do jediného a tedy významně zjednodušit získávání stavebních povolení, ministerstvo životního prostředí pracuje na úkolu přesně opačném. Možnost spojení stavebního řízení s posuzováním vlivu stavby na životní prostředí – známým jako EIA – vylučuje. A dokonce: námitky proti záměrům stavebníků lze podávat opakovaně a bez odborného základu.

Jinými slovy, pokud někdo předloží 200 neověřených podpisů sebraných na jakémkoliv místě, může blokovat libovolnou stavbu kdekoliv v Česku prakticky neomezeně dlouho, a to bez toho, aby odpovídal za finanční důsledky svého konání. Tato opatření jdou dokonce nad rámec bruselských požadavků a českým kverulantům dávají do rukou zbraň hromadného ničení. - A tak jen aby se jí ta vlaštovka s dobrou zprávou v zobáčku nelekla a nepřidala se ke svým kamarádkám, které se už houfují, k odletu na jih. To by byl pro naše stavaře začátek dalšího konce.

Přemysl Čech vám přeje vlídný den!

autor: Přemysl Čech
Spustit audio