Radko Kubičko: Sjezd ČSSD potvrzuje – ne ANO

7. duben 2018

Už už se zdálo, že čeští sociální demokraté získají nálepku strany pragmaticky schopné všeho, která vymění vládní partu za jinou vnitrostranickou skupinu a vše, co se dosud hlásalo, naráz jakoby neplatilo.

Pro vládní funkce je opuštěno tzv. Bohumínské, pravda už dost letité usnesení, že není možná spolupráce s KSČM, premiérem může být trestně stíhaný politik, když za to dostaneme nějakou tu prebendu, a nekonečné konflikty zájmů koaličního partnera? Ať si je s námi ve vládě pěkně užije.

Když tu náhle zatím nekompletní vedení strany prudce a pro mnohé zcela nečekaně zatáhlo za záchrannou brzdu a skončilo jednání o menšinové vládě s podporou KSČM s hnutím ANO. Zaskočilo tím nejen jejího předsedu Andreje Babiše, podnikatelsky navyklého na taktiku všechno nebo nic při přebírání firem, ale možná i samo sebe.

Sjezd ČSSD v Hradci Králové

Jak to tak vypadá na pokračování 40. sjezdu sociálních demokratů v Hradci Králové, delegáti jsou překvapeni razancí, se kterou vedení řeklo hnutí ANO ne, když dosud už jen odevzdaně s ohledem na svou chabou sílu přihlíželi strkání své hlavy do lví tlamy. A užívají si pochvaly ze všech stran, včetně konkurenčních, jak si jejich strana v roce svého 140. výročí založení vzpomněla na morálku a etiku.

Zástupný boj o ministerstvo

Na první pohled to tak opravdu vypadá a jak známo, v politice je vždy rozhodující první pohled. Na ten druhý je ale možné i vidět rizika opětovné smlouvy s mocí. Minulé vládnutí s Babišem přivedlo stranu na třetinu už tak bídného volebního zisku z roku 2013. Mohlo by to být nyní jiné, když strana bude už jen přívěskem, v zádech s KSČM a také Okamurovou SPD?

A jak by vypadalo, že minulé vedení vyhodilo Babiše z vlády z funkce jejího místopředsedy kvůli jeho stíhání a nekonečnému konfliktu zájmů a současnému nevadí ani ve funkci předsedy? Co se za tu dobu kromě onoho vedení změnilo?

Komentátor Radko Kubičko

Právě tato rizika vedla k pochybnostech, jak může dopadnout vnitrostranické referendum, kterým si chtěla po vzoru německé sociální demokracie ČSSD svou účast ve vládě schválit. To zřejmě musel vyjednávací tým, ač Babišovu nabídku je opravdu možné považovat za velkorysou.

Boj o ministerstvo vnitra byl jen zástupný. Ani jedna z jeho účastnických stran nebyla schopna vyvrátit pochybnosti o jeho zcela pragmatické, cynické podstatě, ač se zaštiťovaly nejvyššími ideály.

Proto asi také sjezd ČSSD probíhá ve velkém konsensu s kroky vedení strany. Jaký by ale měl být další postup při sestavování vlády, na to mnoho odpovědí nepadlo. Odchod do opozice je pěkný programový cíl, ale od státotvorné, historické strany by bylo na místě v současné těžké politické situaci čekat podstatně více.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.