Richard Seemann: Ankara dovolila vstoupit von der Leyenové do Turecka

30. červen 2016

Turecký ministerský předseda Binali Yildirim v úterý oznámil, že německá spolková ministryně obrany Ursula von der Leyenová může bez problémů navštívit Incirlik, kde se nachází kontingent Bundeswehru.

Přitom ještě ve čtvrtek odmítlo vstup německého státního sekretáře obrany Ralfa Brauksiepera se zdůvodněním, že nepovažuje za vhodné návštěvy politiků na této bázi NATO nalézající se na výsostném území Turecka za vhodné.

Stalo se tak v době, kdy se od ledna německá Luftwaffe účastní svými Tornády průzkumných operací v rámci koalice proti Islámskému státu.

Pravou příčinou, o které turecká strana otevřeně nehovořila, byla odvetná opatření vůči Německu za to, že Bundestag přijal rezoluci odsuzující genocidu Arménů osmanskou říší za první světové války. K neočekávané změně došlo v okamžiku, kdy Turecko oznámilo normalizaci styků s Izraelem a omluvilo se za sestřelení ruského letadla.

Jak zdůrazňují německé sdělovací prostředky v Ankaře, zvítězil politický zájem nad prohlubující se izolací Turecka na mezinárodním poli ohrožovaného stále více terorismem.

Trestní oznámení na turecké politiky?

Turecko zažívá těžký propad svého velmi významného turistického průmyslu

Navíc si uvědomují, že vůdčí silou Evropské unie po vystoupení Velké Británie bude Německo, a bylo by proto sebevražedné vést historický spor, kdy usiluje stát se jeho členem.

Politologové poukazují, že změna tureckého postoje vyplývá i z toho, že jako člen NATO se nemůže omezovat jen na vojenskou spolupráci, ale na politické vztahy mezi jejími členy. Jmenovitě pak na nejmocnějšího jejího člena Spojené státy, který je na základě v Icirliku trvale angažován a odmítá konfrontační politiku mezi jednotlivými členy NATO.

Jak se budou nyní vyvíjet vztahy mezi Ankarou a Berlínem, odpoví příští dny. Shodou okolností v den, kdy byla uvolněna cesta von der Leynové, bylo oznámeno, že německé prominentní osobnosti podporují trestní oznámení spolkovému státnímu zastupitelství na turecké politiky z válečných zločinů proti lidskosti.

Jde o poslance spolkového a zemských sněmů, aktivistů za lidská práva, lékařů, vědců a obětí pronásledování.

Týká se především činů na kurdském území a jihozápadním Turecku, protože je etickou povinností zabránit zločinům proti lidskosti, nezávisle na jakém území se tak stalo, jak se praví v jejich prohlášení.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio